Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Selgus kõige rohkem tumeainet sisaldav galaktika

Rain Kipper | 04.08.2011

Teadlased avastasid Linnutee lähistelt väikese, kõigest 1000-st tähest koosneva, kääbusgalaktika. Põhjalikumal uurimisel selgus, et see on täis tumeainet.

Segue 1.

Segue 1. Pildil on näha mõned avastatud galaktika moodustavad tähed (rohelise ringiga märgitud). Pilt: Marla Geha

Galaktika avastati 2 aastat tagasi. Tol ajal peeti tähekogumit teisest kääbusgalaktikast välja rebitud tähtedeks. Praeguse põhjalikuma uurimise käigus, Kecki II teleskoopi kasutades, leiti, et tegemist peab olema iseseisva galaktikaga.

Vaatluste ajal jäädvustati nende tähtede kiirus. Kuna kiiruste erinevused olid väga suured ning galaktika paistab koos püsivat, siis peab seal olema väga palju ainet, mis oma gravitatsioonijõuga ei lase tähtedel väljuda. Leiti, et galaktika kogu mass peaks olema 600 000 Päikese massi, kuid tähti on seal ainult umbes 1000. Arvatakse, et ülejäänud massist peab olema tumeda aine kujul.

Avastus on kahel põhjusel väga oluline. Tumeda aine uurijatele annab hea õnne korral see võimaluse uurida tumeda aine osakeste annihhilatsiooni. Kui kaks tumeda aine osakest kokku põrkavad võivad nad teoreetiliselt olla gammakiirguses nähtavad. Sellist gammahelendust praegu otsitaksegi, kuid kaasaegsete teleskoopidega on see ikkagi väga raske.

Oluline on avastus veel seetõttu, et avastatud galaktika sisaldab väga vanu tähti. Sisuliselt on tegemist väga metallivaesete tähtedega, mille tekkimise ajal ei olnud palju raskeid keemili elemente jõudnud tekkida. Niisuguste tähtede uurimine aitab kaasa tähtede evolutsiooni ja Universumi noorusaja mõistmisele.

Märksõnad: ,