Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Pluutol avastati neljas kaaslane

Rain Kipper | 21.07.2011

Pluutol avastati uus kaasalne, mis on ajutise nimega P4. Kuu on olemuselt väga väike, seetõttu on see eelnevatel uuringutel jäänud kahe silma vahele.

Pluuto kuudega.

Pluuto kuudega. 28 juunil Hubble kosmoseteleskoobi poolt tehtud ülesvõte. Pilt: NASA, ESA, and M. Showalter (SETI Instituut).

Pluuto kaaslastega.

Pluuto kaaslastega. 3 juulil Hubble kosmoseteleskoobi poolt tehtud ülesvõte. Pilt: NASA, ESA, and M. Showalter (SETI Instituut).


Esimesena avastatud kuu oli Charon – kõige suurem, läbimõõduga pisut üle 1000 km. Suuruselt järgmised, Nix ja Hydra, avastati 2005 aastal. Need on suuruselt tunduvalt väiksemad, läbimõõt on 32 – 113 km. Uue kuu asukoht on Nix-i ja Hydra orbiitide vahepeal. Läbimõõt P4-l on 13-34 km.

Avastus tehti Hubble kosmoseteleskoobi abiga. Kokku tehti 3 ülesvõtet: 28. juunil, 3. ja 18. juulil. Nende ülesvõtete säriaeg oli tunduvalt pikem eelmiste omadest, mistõttu õnnestus kaaslased leida.

Vaatluste eesmärk oli tegelikult natuke erinev. Eesmärgiks oli avastada Pluuto ümbert rõngas, nagu Saturnil, kuid palju väiksem. Rõnga olemasolu pakutakse seetõttu, et läheduses olevad mikrometeoriidid võiksid põrgata kokku Pluuto kaaslastega ja eemldada sealt materjali. Siiani niisugust rõngast leitud ei ole.

Märksõnad: ,