Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Avastati 2 lähedast pruuni kääbust

Rain Kipper | 21.07.2011

Avastati 2 meile lähedast pruuni kääbust: WISE J0254+0223 ja WISE J1741+2553. Eriliseks teeb avastuse kääbuste lähedal olemine.

Avastatud pruunid kääbused.

Avastatud pruunid kääbused. Pildil on kujutatud nende asukoha muutumine 10 aasta jooksul. Pildil olevad värvid ei ole reaalsed. Pilt: AIP, NASA/IPAC Infrared Science Archive.


Pruunid kääbused avastati tänu sellele, et neil oli suur omaliikumine ehk eri aegadel tehtud ülesvõtete võrdluses olid nad nihkunud võrreldes oma algse asendiga. Omaliikumine oli 2.5 ja 1.5 kaaresekundit aastas. Võrdluseks tooks rekordi omaniku, milleks on Barnard-i täht, mille omaliikumine on 10.3 kaaresekundit aastas. Niisugune liikumine taevas viitab peamiselt objekti lähedusele.

Kääbused avastati kasutades kosmoseteleskoopi WISE. Hiljem kinnitati vaatlusi ja leiti spekter LBT (Large Binocular Telescope) abil. Spektri abil saadi teada, et pinnatemperatuurid on neil umbes 225 °C. Kui on teada objekti temperatuur ja suurus, siis on võimalik määrata nende absoluutne heledus. Võrreldes absoluutset ja näivat heledust (12.7 ja 12.3 tähesuurust) saab lisahinnagu objekti kauguse kohta. Avastatud pruunidel kääbustel hinnatakse kaugusi 15 ja 18 valgusaastat. Võrdluseks olgu toodud lähima tähe kaugus on 4 valgusaastat.

Omalaadsed on avastatud objektid veel spektri klassi kuuluvuse poolest. Praegu on nad klassifitseeritud T tüüpi kääbustähtedeks, kuid nad on T ja Y tüübi (ülijahedad pruunid kääbused) piiri peal. Y tüüp pole veel hästi defineeritud.

Avastatud kääbused on kasulikud parallakside mõõtmistel lähisinrapunases piirkonnas.

Märksõnad: