Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Spriaalgalaktikad viitavad Universumi pöörlemisele

Rain Kipper | 11.07.2011

Uuriti spiraalsete galaktikate pöörlemise suundi ning leiti, et vastupäeva pöörlevaid galaktikaid on mõnevõrra rohkem kui päripäeva. Selle tulemuse põhjal pakutakse, et kogu Universum pöörleb.

Galaktika M101.

Galaktika M101. Näide vastupäeva pöörlevast galaktikast. Pilt: NASA, ESA, K. Kuntz (Johns Hopkins University), F. Bresolin (University of Hawaii), J. Trauger (Jet Propulsion Lab), J. Mould (National Optical Astronomy Observatory), Y.-H. Chu (University of Illinois, Urbana) ja Space Telescope Science Institute.

Vastupäeva pöörlevate galaktikate osakaal ei ole suur, umbes 4% pöörleb vastupäeva rohkem kui päripäeva. Uurimuse tegemiseks kasutati ainult spiraalgalaktikaid, nagu joonisel, kuna nende pöörlemist on kõige lihtsam kindlaks teha. Pöörlemise suund määratakse spiraalide suuna järgi. Teine kriteerium galaktikate valimisel oli kaugus, võeti ainult need, mis olid lähemal 0.085 punanihkest, ehk 1.3 miljardist valgusaastast. Valimis oli 15158 galaktikat.

Pöörlemist iseloomustatakse impulssmomendiga, mis on alati jääv suurus. Seega kui galaktikad pöörlevad rohkem ühes suunas, siis peab impulssmomendi jäävuse tõttu ka Universum tervikuna pöörlema. See on aga suur probleem tänapäeva kosmoloogia jaoks. Kosmoloogia põhineb suuresti kosmoloogilisel printsiibil, mis väidab, et suures mastaabis on Universum samasugune igas suunas ning igal pool. Kuna leiti, et on pöörlemine ja pöörlemisel on olemas eelissuund (see kuspoole enamus spiraalgalaktikate telg on suunatud), siis seda kosmoloogilst printsiipi rikutakse.

Universumi pöörlemise avastamine võib tähendada mitut asja. Üks olulisemaid on potentsiaalne vajadus kõige algsemat kosmoloogiat muuta, kui pöörlemine on piisav, et anda arvestatavad mõjutused. Teine oluline järeldus võiks olla tõdemus, et kui Universum pöörleb ja kogu impulssmoment on jääv, siis peaks eksisteerima veel vähemalt üks Universum, millel on vastupidine ja sama suur pöörlemine.

Uurimus tehti kasutades SDSS (Sloan Digital Sky Survey) vaatlusi, mis on saadud 2.5m teleskoobiga.

Märksõnad: ,