Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Kosmosest leiti eluks vajalikku vesinik peroksiidi

Rain Kipper | 08.07.2011

Tähtedevahelise aine hulgast leiti väike kogus vesinik peroksiidi (H2O2), mis on oluline ühend Maa atmosfääris osooni ja vee keemias. Leitud kogus oli väga väike, kõigest üks molekul 10 miljardi vesiniku molekuli kohta.

Peroksiidi asukoht.

Peroksiidi asukoht. Punase ringiga on tähistatud vesinik peroksiid leidmise koht. Pilt: ESO/S. Guisard.


Vesinik peroksiid on keemiline ühend, mida kasutatakse peamiselt desinfitseerimisel ja juuste valgendamisel. Kosmoses on see vähelevinud aine, otsitud on seda peamiselt Päikesesüsteemist. Aine on osooni keemias olulisel kohal, mistõttu võib ka eluks vajalikku osooni leida avastatud piirkonnast. Osooni vajalikkus eluks seisneb peamiselt kaitsevõimes kahjulik UV kiirguse eest.

Arvatakse, et on 2 meetodit, kuidas see aine tekib: kahe OH radikaali ühinemisel või siis reaktsioonil HO2 + H2. Mõlemad peaksid olema tähtedevahelises piirkonnas väga aeglased reaktsioonid, mis gaasina toimuda sisuliselt ei saa. Peamine toimemehanism on tolmu teradele ükshaaval langemine ja seal reageerimine. Kuna vesinik peroksiid annab veeks ja vesinikuks lagunedes soojust, siis veest tekkimine on peaaegu välistatud.

Avastus tehti ESO Atacama Pathfinder Experiment (APEX) teleskoobi abiga. Kinnitust teiste teleskoopide poolt sellele veel ei ole tulnud. Taevas paikneb leitud vesinik peroksiid maokandja tähtkujus roo nimelise tähe juures 400 valgusaastat eemal meist. Selle tähe ümbruses on üldine tähetekke piirkond, kus on tihedamalt koondunud peroksiidi tekkeks vajalikke aineid. Temperatuur on seal -250 kraadi Celsiuse skaalal.

Märksõnad: