Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Päikese krooni müsteerium

Rain Kipper | 22.06.2011

Avastati kiirelt liikuvad lained Päikese välisatmosfääris, mille abil seletakse Päikese krooni suurt temperatuuri. Avastajaks oli äsja orbiidile viidud satelliit SDO ehk Solar Dynamics Observatory.

SDO pilt Päikesest.

SDO pilt Päikesest. 7 juunil toimunud keskmise suurusega Päikese loide. Pilt: NASA/SDO


On teada, et Päikese ümber on väline kiht – kroon, mille temperatuur on miljoneid kraade. Kuidas nii kaugel Päikese pinnast nii suur temperatuur tekib, ei olnud teada. Arvatakse, et äsja avastatud lained on kõrge temperatuuri põhjuseks.

Kiiresti liikuv loide tekitab magnetheli laineid (magnetosonic waves), mis on olemuselt segu helilainetest ja Alfeni lainetest, mis omakorda on magnetvälja ja ioonide madalasageduslik võnkumine. See laine hakkab liikuma loitest väljapoole. Lõpuks peavad need lained hajuma ning kui see hajumine tekib, muutub laine energia ümbritseva keskkonna temperatuuriks. Lisaprobleem on selles, et lained tekivad ainult siis kui on loited, kuid krooni temperatuur on pidevalt kõrge.

Nende lainete periood on umbes pool minutit, mis teeb lainepikkuseks 100 000 kuni 200 000 km. Lained liiguvad kiirusega kuni 2000 km/s (võrdluseks lennukite kiiruserekord on umbes 3 km/s), sellest tuleneb, et lainete poolt tekitatav võimsus, mis soojendab krooni, on 10 kilovatti ruutmeetri kohta. Võrdluseks keskmine põrandaküte annab välja võimsust 0.1 kilovatti ruutmeetri kohta.

Avastus ei olnud väga ootamatu, kuna neid tulemusi on ennustatud arvuti simulatsioonide abil, kuid varem poldud vaadeldud. Lainete vaatlemiseks on praegu ainult SDO võimeline.

Märksõnad: