Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

ESO uus teleskoop nägi ilmavalgust

Rain Kipper | 14.06.2011

Juunis alustas tööd ESO uus teleksoop VST ehk VLT Survey Telescope (VLT tähistab siin Very Large Telescope-i), mis on mõeldud taevaülevaadete saamiseks. Teleskoobi teevad heaks 2.6m läbimõõduga peapeegel ning 268 megapiksline kaamera.

Esimene valgus

Esimene valgus. VST poolt tehtud esimene pilt. Allikas: ESO

VST asukohaks on ESO Paranal Observatoorium, Atacama kõrb, põhja Tšiili. Selline paiknemine võimaldab põhjalikumalt uurida lõunataevast, mis, võrreldes põhjataevaga, on vähem läbi uuritud.

Esimene pilt, mis äsja valminud teleskoobiga tehti, on Amburi tähtkujus asuv udukogu M17, mida tuntakse ka Luige uduna. Teleskoobi suure vaatevälja (1×1 kraadi, võrdluseks täiskuu läbimõõt on 0.5 kraadi) tõttu oli terve udukogu näha ühe pildi peal. Teine ülesvõte tehti kerasparvest Oomega Kentauri.

Teleksoop on peamiselt valminud itaallaste jõupingutustel. Peamised konstruktsioonid on Itaalia firmade tehtud, lisaks ka osa observatooriumi mehanismidest. Optika on täielikult valmistatud Venemaa tehases LZOS. Teleskoobi juures on kasutatud aktiivset optikat, mille abil on võimalik taastada maasiivse peapeegli läbivajumise tõttu tekkinud deformatsioone. Võimas kaamera, OmegaCAM, on valminud Hollandi, Saksamaa ja Itaalia firmade koostööna. OmegaCAM sisaldab 32 CCD vastuvõtjat, mis on, saamaks paremaid tulemusi, pandud vaakumisse. Kaamera kaalub 770 kg.

VST-l on lähiajal plaanis teha 3 suuremat vaatlusprojekti: KIDS (mille käigus uuritakse nõrku gravitatsiooniläätsi), ATLAS (mille eesmärk on tumedat energiat uurida), VPHAS+ (mille käigus uuritakse Linnutee ketast). Vaatlustulemused on avalikult kättesaadavad.

Märksõnad: ,