Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Kuuvarjutus päikeseloojangul – 15. juunil 2011

Jaak Jaaniste | 09.06.2011

Selle aasta kaks täielikku kuuvarjutust on Eestist vaadatuna sarnased – mõlemad leiavad aset päikeseloojangul. Teadupoolest on täiskuu Maalt vaadatuna Päikesele vastassuunas: Kuu tõuseb parajasti siis, kui Päike looja läheb. Tänavu on lood nii, et mõlema varjutuse ajal (nii 15. juunil kui 10. detsembril) tõuseb eestimaalaste jaoks juba varjusolev Kuu.

Täpsemalt: 15. juuni varjutus algab kell 21.23, kui Kuu üht serva pidi Maa varju siseneb. Eestis on siis veel ilus päev ja Kuu kaugel silmapiiri taga. Kui ta siis kell 22.10 (Tartus!) lõpuks tõuseb, on temast järel vaid kitsuke sirp ja 12 minutit hiljem saabub täielik varjutus, mis kestab tervelt 101 minutit. Täisvarjutus lõpeb kolm minutit pärast südaööd, kui Kuu on jõudnud kuue kraadi kõrgusele, päris tervet Kuud saame näha alles kella 1 paiku.

Niisugune loojangule timmitud varjutus tähendab. et isegi väikese Eestimaa eri otstes on varjutus näha erinevalt. Peipsi kaldal ja Kagu-Eestis on tõusev kuusirp veel üsna lai ja hele, Tallinnas ja Hiiumaal seevastu tõuseb juba varjutatud Kuu. Oma osa mängib ka kohalik maastik: huvilistel tuleks ikkagi leida võimalikult kõrge koht, kus kagupoolne silmapiir hästi näha on. Ja tuletame meelde, et käimas on Kuu pildistamise konkurss, kuhu varjutuse ajal tehtud fotod imehästi sobivad.

Muu maailma jaoks on see lihtsalt üks tubli varjutus. Selliseid varjutusi, kus Kuu Maa varjust keskelt läbi läheb, nähakse vaid kord 10 aasta jooksul.

kuuvarjutus

Kuuvarjutus. Kuu tee läbi Maa varju 15. juunil 2011.

Märksõnad: ,