Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Avastati ematäheta eksoplaneedid

Rain Kipper | 23.05.2011

Mikro gravitatsiooniläätsede ehk mikroläätsede uuringu käigus leiti 10 objekti, mis olid väga väikesed. Praeguste hinnangute kohaselt võiksid need olla Jupiterist natuke suuremad planeedid, mis ei tiirle ühegi tähe ümber.

Kunstniku ettekujutus planeedist, mis ei tiirle ühegi tähe ümber. Pilt: NASA/JPL-Caltech.

Kunstniku ettekujutus planeedist, mis ei tiirle ühegi tähe ümber. Pilt: NASA/JPL-Caltech.

Mikroläätse efekt on üks gravitatsiooniläätse efekti alamliike. Efekt tekib kui mingi objekt (antud juhul üksik planeet) jääb kaugema tähe ja vaatleja vahele. Sellisel juhul osa valgusest, mis muidu oleks vaatlejast eemale suunatud, murtakse objekti poolt vaatleja suunas. Tulemuseks on heledam objekt, kui tavaliselt.

Projekt, mille vaatluste käigus tehti avastus kannab nime MOA ehk Microlensing Observations in Astrophysics ehk Mikroläätsede vaatlused astrofüüsikas. Vaatluseid tehti Jaapani ja Uus Meremaa koostööga kahe aasta vältel. Selle käigus uuriti läbi umbes 50 miljonit tähte Linnutee mõhna suunas (võrdluseks, et Linnutee koosneb umbes 100-400 miljardist tähest). Läätse efekt kestab u 2 päeva kui varjutajaks on planeet ning see sõltub mõnevõrra kaugustest täheni ja planeedini.

Teadlased võtsid arvesse vaatlusteks kulutatud aega, vaadeldud tähtede arvu ja mikroläätse efektide arvu ning leidsid, et kui 10 sobivat mikroläätse juhtumit tekib u 2 aasta jooksul, siis summaarne üksikute planeetide arv peaks olema sadu miljardeid. Esmastel hinnangutel peaks olema Linnutees natuke alla kahe korra rohkem üksikuid planeete kui tähti.

Avastatud planeetide massid olid Jupiteri massiga või natuke suuremad. Seletamaks üksikute planeetide suurt arvukust pakuti välja, et on võimalik, et planeetide teke toimub mõnevõrra ebastabiilses keskkonnas, mille tulemusena eemaldatakse osa planeete tähesüsteemist. Arvestati ka võimalusega, et tegemist võiks olla ikkagi tähe ümber oleva planeediga, aga väga elliptilisel orbiidil. Lähem uurimine aga selgitas, et tegemist peab olemas siiski üksikute planeetidega.

Märksõnad: ,