Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Sõbrapäevakohtumine komeediga

Taavi Tuvikene | 26.02.2011

14. veebruaril 2011 möödus automaatjaam Stardust-NExT komeedist Tempel 1 umbes 180 kilomeetri kauguselt. Tegemist oli Tempel 1 teistkordse külastamisega, sest 2005. aastal uuriti komeeti automaatjaama Deep Impact abil.

Esimesel pildil on komeedi tuuma neli vaadet. Vasak ülemine foto on tehtud 244 km kauguselt komeedist, 15 sekundit enne seda, kui Stardust komeedist möödus. Parem ülemine foto on tehtud 3 sekundit enne ja vasak alumine foto 3 sekundit pärast komeedist möödumist, mõlemad 185 km kauguselt. Parem alumine foto pärineb juba eemaldumise ajast ja on tehtud 15 sekundit pärast möödumist, kui kaugus oli 245 km.

Komeedi Tempel 1 neli vaadet

Komeedi Tempel 1 neli vaadet. Pilt: NASA/JPL-Caltech/Cornell

Stardusti abil õnnestus pildistada nii komeedi seni uurimata piirkondi kui ka Deep Impacti poolt pildistatud alasid. Järgmisel pildil on kujutatud kahe automaatjaama poolt pildistatud alasid, nooltega on näidatud samu, umbes 300-meetrise läbimõõduga kraatreid komeedi pinnal.

Kahe automaatjaama pildid komeedist Tempel 1

Kahe automaatjaama pildid komeedist Tempel 1. Vasakpoolne pilt on pärit automaatjaamalt Deep Impact (2005), parempoolne automaatjaamalt Stardust-NExT (2011). Pilt: NASA/JPL-Caltech/University of Maryland/Cornell

Kolmandal pildil on kujutatud piirkonda komeedi pinnal, kuhu Deep Impacti missiooni käigus tekitati kraater. Vasakpoolsel fotol on komeet enne seda, kui kokkupõrkemoodul komeeti rammis. Parempoolne foto on tehtud Stardusti poolt kuus ja pool aastat hiljem ning sellelt on näha muutused kokkupõrke asukohas. Kokkupõrke piirkonnas olnud umbes 50-meetrine tume süvend on kadunud ning komeedi pind on muutunud tasasemaks.

Deep Impacti tekitatud kraater komeedi pinnal

Deep Impacti tekitatud kraater komeedi pinnal. Vasakpoolne foto pärineb automaatjaamalt Deep Impact (2005), parempoolne automaatjaamalt Stardust-NExT (2011). Pilt: NASA/JPL-Caltech/University of Maryland/Cornell

Automaatjaam Stardust startis 1999. aastal, möödus komeedist Wild-2 jaanuaris 2004, kogudes komeedist väljalenduvat ainet, ning saatis jaanuaris 2006 komeedi aineproovid ja tähtedevahelise tolmu proovid kapsliga Maale. Stardust-NExT (Stardust-New Exploration of Tempel) on jätkumissioon, mille käigus kasutati juba kosmoses lendavat automaatjaama komeedi Tempel 1 põhjalikumaks uurimiseks.

Märksõnad: