Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Täiuslik ketasgalaktika

Elmo Tempel | 04.02.2011

Galaktika NGC 3621 tundub esmapilgul tavaline spiraalgalaktika, kuid lähemal vaatlemisel selgub, et tegemist on hoopis üsna erilise galaktikaga: nimelt puudub sellel galaktikal tsentraalne mõhn ning galaktika koosneb ainult lapikust kettast.

NGC 3621 asub meist umbes 22 miljoni valgusaasta kaugusel Hüdra tähtkujus. Tänu galaktika suurele heledusele on seda võimalik vaadelda ka amatöörteleskoopidega. Juuresolev pilt on siiski võetud ESO 2.2-meetirse teleskoobiga.

Pildil olev galaktika on lapiku (pannkoogi) kujuga, mis viitab, et galaktika ei ole oma elu jooksul kokku põrganud ühegi teise galaktikaga. Galaktikate kokkupõrked on kaootilised protsessid ning kokkupõrke käigus galaktika ketas lõhutakse ning galaktika keskele moodustub tsentraalne mõhn. Valdav osa astronoome usub, et galaktikad moodustuvad üldjuhul galaktikate põrgete käigus, kus väiksemad süsteemid liituvad ja moodustuvad järjest suuremaid süsteeme: aja jooksul selline protsess viib mõhna tekkimisele galaktika keskmesse.

Galaktika NGC 3621

Galaktika NGC 3621. Spiraalgalaktika, millel puudub tsentraalne mõhn. Foto: ESO ja Joe DePasquale.

Hiljutised uurimused on siiski näidanud, et sellised mõhnata ketasgalaktikad ei ole Universumis sugugi haruldased nagu galaktikate tekke stsenaarium praegu eeldab. Meie lähemas Universumis leidub analoogseid mõhnata ketasgalaktikaid suhteliselt palju (võimalik, et umbes pool kõigist spiraalgalaktikatest). Selliste mõhnata ketasgalaktikate tekkimine on hetkel küllalki suureks probleemiks tänapäeva galaktika tekke stsenaariumites. Siiski ei ole asi päris lootusetu ning võib loota, et lähiajal suudetakse ära seletada ka selliste mõhnata ketasgalaktikate tekkimine. Üheks märksõnaks on siin nn “külmad joad”, mis toidavad galaktikat gaasiga.

Märksõnad: