Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Kadunud Jupiteri pilvevööt ilmub taas välja

Tarmo Tanilsoo | 07.12.2010

Sellel aastal on Jupiter Maalt vaadatuna paistnud ainult ühe pilvevöödiga pärast seda, kui lõunaekvatoriaalne vöö aasta algul kadus. Nüüd on aga olukord muutumas ning märgid viitavad, et kadunud pilvevööt ilmub taas välja.

Novembri alguspoolel märgati kadunud pilvevöödi piirkonnas häiritusi, mille hulk on viimastel nädalatel aina suurenenud ning viitavad, et olukord Jupiteril on muutumas. Meeles tuleb pidada, et need häiritused, mis võivad ulatuda üsnagi suurtesse kõrgustesse Jupiteri atmosfääris, ei ole ise kõnealune pilvevööt. Pigem võivad need viidata pilvisuse vähenemisele kõrgemates atmosfäärikihtides ning mille tulemusena ilmub kadunud lõunaekvatoriaalne vöö järgmiste kuude jooksul taas nähtavale.

Esimesed märgid, et Jupiteril on midagi teisiti ilmusid juba eelmise aasta novembris kui võrreldes varasemate vaatlustega oli lõunaekvatoriaalne vöö tuhmunud. Kui aga Jupiter tänavu kevadel hommikutaevas nähtavaks muutus, nägid astronoomid, et pilvevööt oli kadunud. Ühe vööga Jupiteri võisid näha ka need, kes vaatlesid Jupiteri tänavu suvel astronoomiahuviliste kokkutulekul ning septembris Teadlaste Ööl. Tegemist ei ole esimese korraga, kui Jupiter on jäänud ühe vöödiga. Viimati kadus lõunaekvatoriaalne vöö 2007. aastal.

Märksõnad: