Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

On leitud noorim must auk lähedases Universumis

Eha Mäesalu | 16.11.2010

NASA Chandra Röntgenkiirte Observatoorimi kasutades on astronoomid leidnud tõendeid noorimast mustast august meie kosmilises naabruskonnas. See 30-aastane must auk annab ideaalse võimaluse seda tüüpi objektide arengu algusetappide jälgimiseks, kirjutab Eha Mäesalu Eesti Füüsika Portaalis.

Supernoova 1979C galaktikas M100

Supernoova 1979C galaktikas M100. Pildil toodud galaktikas võib asuda meie kosmilise naabruskonna kõige noorem must aukt. Fotol on Chandra’s röntgenkiired kuldsed; ESO VLT optilised vaatlused on punased, rohelised ja sinised; ning Spitzeri infrapunaandmed on punased. Supernoova SN 1979C asukoht on märgistatud noolega. Foto: röntgenkiired: NASA/CXC/SAO/D.Patnaude et al; optiline: ESO/VLT; infrapuna: NASA/JPL/Caltech.

30-aastane objekt on SN 1979C, M100 galaktikas (Maast umbes 50 miljoni valgusaasta kaugusel) asuva supernoova  jäänus. SN 1979C avastas arvatavasti 1979. aastal amatöörastronoom.

Tekkinud must auk võib aidata teadlastel massiivsete tähtede plahvatamisest paremini aru saada.  Uuringu kaasautor Abraham Leb ütleb, et tegemist on esimese korraga, kui on olnud võimalik jälgida musta augu normaalset teket, kuid seda tüüpi musta augu sündi on väga raske kindlaks teha ning see nõuab aastakümnete pikkuseid röntgenteleskoopide vaatlusi.

Leiu kohta on tehtud animatsioon, mis näitab, kuidas see must auk võib tekkinud olla:
Animatsioon musta augu tekkimisest

Uurimuse tulemused ilmuvad lähiajal ajakirjas New Astronomy.

Märksõnad: , ,