Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Venus Express jõudis kohale

Tõnu Tuvikene | 11.04.2006

Teisipäeva, 11. aprilli hommikul jõudis Veenuse juurde ja läks selle ümber orbiidile Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) automaatjaam Venus Express, mis startis eelmise aasta 9. novembril Baikonuri kosmodroomilt Vene kanderaketiga Sojuz-Fregat. Pärast orbiidi korrigeerimist (selleks kasutatakse kütuse kokkuhoiuks pidurdamist Veenuse atmosfääris) alustab Venus Express vähemalt 500 päeva (umbes kaks Veenuse aastat) kestvat tööd, mille eesmärgiks on uurida meie naaberplaneedi atmosfääri ja Päikesetuule (Päikeselt lähtuv osakeste voog) toimet sellele. Samuti püütakse leida märke tegutsevatest vulkaanidest.

See on ESA esimene katse uurida Veenust automaatjaama abil. Selles tegevuses oli üldse pikk paus, eelmisena uuris Veenust aastatel 1990 – 1994 ameeriklaste Magellan, kaardistades radari abil selle pinnast 98%. Fotokaameratega takistab seda tegemast Veenuse äärmiselt tihe pilvkate. Suurima panuse on aga Veenuse uurimisse andnud Venemaa (täpsemalt öeldes küll Nõukogude Liit), mille paljudest automaatjaamadest 8 isegi maandusid selle pinnale, pidades karmides tingimustes vastu kuni 127 minutit (Venera 13, 1. märtsil 1982)! Ja töötingimused on seal tõesti rasked, sest rõhk planeedi pinnal on umbes 90 atmosfääri ja temperatuur küünib 500 kraadini Celsiuse järgi.

Venus Expressi mitmed instrumendid ja muud komponendid töötati välja ESA esimese Marsi uurimiseks mõeldud automaatjaama Mars Express tarvis, mis on meie punast naaberplaneeti edukalt seiranud juba üle kahe aasta.

Märksõnad: ,