Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Ajakiri Horisont 40

Erik Tago | 02.12.2006

Vaatleja suur vend Horisont on 40 aastane.

Täismehe eas professionaal Horisont on poisipõnni eas asjaarmastaajast Vaatlejale olnud peaaegu ainsaks eestikeelseks eeskujuks ja eelkäijaks (koos  Tähetorni Kalendriga) taheteaduse populariseerimisel. Täheteadusel ja taevakehadel on Horisondis alati kindel ja kohati ehk valitsevgi koht olnud.

Siinkirjutajat võlus Horisont oma algusaegadel maailmakuulsa kosmoloogi Fred Hoyle’i haarava ulmeromaani Must Pilv avaldamisega järjejutuna. See lugemine andis ehk koguni lisatõuke, et minna õppima astronoomiat.

Läbi kogu 40 aasta on Horisondis ka Eesti astronoomid, kas autoritena, aga tihti ka lugude kangelastena figureerinud. Pea kõik astronoomid Eestimaal on olnud Horisondi autoriteks. Kui vaid monda nimetada, tulevad meelde intervjuud teadlastega, Arved Sapari põhjalik ülevaade kosmoloogiast läbi mitme numbri ligi 30 aastat tagasi, samuti Jaak Jaaniste astronoomia-lood, enamasti küll astronoomidest, kuid inimene on ka teaduses ikka kõige olulisem. Rääkimata asendamatust Universumi-raamatute sarjast.

Aga oli ka aegu , mil autoreid tuli lunida ja meelitada kirjutama. Lubatud kirjatükki tuli mitu korda toimetajal meelde tuletada ja kaua oodata. Horisont on mitte ainult sisult vaid ka välimuselt muutunud. Tema virtuaalne kloon on veebis ja loodusajakirjanduslikku “katust” pakutakse ka Horisondile, nagu praegusele ajale kohane. Ajakiri on ka viimase aastakümne konkureerivas meediamaailmas edukalt vastu pidanud.

Palju kordaminekuid Horisondile veel mitmeks aastakümneks. Kui veel midagi soovida siis ehk 12 numbrit aastas, mitte ainult 8.