Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Kas Marsil voolab vesi?

Tõnu Tuvikene | 11.12.2006

Novembri esimestel päevadel katkes ühendus Marsi ümber tiirlevaautomaatjaamaga Mars Global Surveyor (MGS), mille stardist täitus 7.novembril kümme aastat. 8. detsembril ilmus Ameerika teadusajakirjas Science artikkel, milles kirjeldatakse muutusi Marsi pinnal, mida MGS oma pika tegevusaja jooksul märkas.
Esiteks leiti MGS-i poolt 2006. aastal tehtud piltidelt 20 meteoriidikraatrit, mida seal 1999. aastal veel ei olnud. Värskete kraatrite läbimõõdud ulatuvad kahest 148 meetrini. Kuna kraatrite tihedust kasutatakse Marsi (ja ka teiste taevakehade) erinevate piirkondade vanuse hindamiseks, annab see kinnituse seniste määrangute kehtivusele.

Teiseks leiti sellel aastal tehtud fotodelt kahes uurdes heledaid lasundeid, mida seal veel aastatel 1999 ja 2001 ei olnud. Need uurded kulgevad alla kraatrite nõlvadel ja kõige tõenäolisemalt on mitusada meetrit pikad lasundid sinna kantud allavoolava vee poolt. See oleks esimene märk voolava vee olemasolust praegusel ajal. Vesi saab Marsi pinnal olla vaid tahkes (jää, lumi) ja gaasilises olekus, kuid vedela vee olemasolu pinna all on juba ammu kahtlustatud, täpsemad vee eksisteerimise ja väljapurskumise mehhanismid on küll veel teadmata. Üsna kindlalt saab väita, et tegemist ei ole nõlvalt kuiva tolmu allalibisemisega, sest selle jäljed peaksid olema tumedad, nagu seda on Marsi-sõidukite jäljed ja värsked kraatrid.

Kui tegemist on tõesti voolava veega, siis on see üks silmapaistvamaid avastusi Marsi uurimise ajaloos. Ja juba jälle räägitakse elu võimalikkusest Marsil…

Märksõnad: