Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Vaadelgem veel kord leoniide

Jaak Jaaniste | 15.11.2006

Novembrikuu lendtähtede leoniidide suured sajud on küll juba minevik, aga väiksemaid väidetakse veel jätkuvat. Suurte rehkendajate Dave Asheri, Rob NcNaughti, Jeremiah Vaubailloni ja meie naabrimehe Esko Lyytineni ennustatud kohtumised Tempel-Tuttle’i komeedist välja puhutud tolmupilvedega on meteoorivaatlejaid pea igal aastal välja meelitanud.

Kui Asher ja McNaught 1998. aastal oma esimese ennustuse tegid (vt. meie meteoorilehekülge ), oli kahtlejaid kõvasti. Mida rohkem need ennustused täituma hakkasid, seda vähemaks jäi vastuhääli.
Ennustuste seeria sai alguse aastast 1999 ja viimane kohting peaks aset leidma just tänavu, 19. novembril 2006. Seda me siis ootamegi.

Nii ületab Maa leoniidide "miinivälja" aastal 2006

Nii ületab Maa leoniidide "miinivälja" aastal 2006. Aeg on maailma-ajas, meie peame sellele liitma kaks tundi.

Aga mida arvavad asjatundjad? NASA juhtiva meteoorispetsi Bill Cooke’i arvates (vt.http://science.nasa.gov/podcast.htm. ) on eeloleva pühapäeva hommikul lootust näha kuni 100 meteoori tunnis, ajavahemikus kella 6.45-st kuni kella 8.30-ni meie aja järgi. Et Päike tõuseb kell 8.10, jääb viimane tund meil küll nägemata. Aga kõige tihedamat tulekut pakutakse just kella seitsmeks hommikul. Paras tööle minemise aeg, kui pühapäev ei oleks.

Et näha midagi tõeliselt ilusat, tuleb lisaks õigele ajale olla ka õiges kohas. Seekord lendab meie Maakera läbi pilve välimise, Päikesest kaugemal oleva osa. Sinna kogunevad päikesetuule mõjul aga just väiksemad osakesed. Mida väiksem on osake, seda tuhmim on meteoor. Õnneks on 20. novembril kuuloomine, nii et vähemalt see valgusallikas meid eriti ei sega. Küll aga koiduvalgus ning kohalikud tuled.

Vaatlemiseks valige võimalikult pime koht. Kui võimalik, siis linnast väljas. Päike hakkab tõusma kagust – proovige plats valida nii, et see taeva-ala jääks selja taha ja metsa või hoonete varju. Lõvi tähtkuju, sealtpoolt leoniidid tulevad, on umbes 50 kraadi kõrgusel ja meteoore näeb üle kogu taeva.

Kus nähakse leoniide?

Kus nähakse leoniide?. Sellelt pildilt näeme, kuidas valgustab Päike Maakera kell 6.45 meie aja järgi. Pildi keskkoht vastab paigale, kus Lõvi on sel ajal seniidis; ringjooned on iga 10 kraadi tagant, öö jääb tumedast joonest vasakule. Kolm sellega paralleelset joont märgivad tsiviil-, nautilist ja astronoomilist hämarikku; paksem punktiir Kuu tõusu ja nõrgem kohta, kus Kuu on 6 kraadi horisondist allpool.

Ja veel üks soovitus: hoidke silmad lahti ja ärge jääge lootma täpsetele ennustustele. Võib juhtuda (nagu aastal 1998), et tõeline taeva-tulevärk saab teoks hoopis teisel ajal. Igatahes tasub sel nädalavahetusel (ja juba neljapäeval-reedel) õue sattudes vähemalt kümmekond minutit taevast põrnitseda. Ainus, milles kindel võib olla, on see, et enne keskööd nähtud meteoorid ei saa olla leoniidid.

Selget taevast!

Märksõnad: