Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Kuuvarjutus 7. septembril 2006

Jaak Jaaniste | 04.09.2006

See kuuvarjutus on üsna kehvake…

Selle aasta kuuvarjutused on tõesti kehvad: märtsikuus nägime poolvarjulist kuuvarjutust, seekordne, 7. septembri varjutus on osaline, aga Maa täisvarju satub vaid napp viiendik kuukettast. Pealegi asub Kuu meilt vaadatuna väga madalal – maksimaalse faasi ajal, kell , on Kuu kõigest 12 kraadi kõrgusel kagutaevas, Veevalaja tähtkujus

Kuuvarjutus 7. septembril 2006

Kuuvarjutus 7. septembril 2006

Varjutus algab nagu tavaliselt poolvarjulisena, see juhtub juba enne Kuu tõusmist. Täisvarju jõudmise momendil on Kuu juba kaheksa kraadi kõrgusel ja päris hästi vaadeldav. Vari liigub üle kuuketta alumise osa.

Maa varju rändamine üle Kuu

Maa varju rändamine üle Kuu

äisvari lahkub Kuult kella poole üheteistkümne paiku, varjutus lõpeb keskööl.

Mida seal siis vaadata? Jälgige poolvarju ja täisvarju heleduste vahekorda. Kui varjutuse faas on väike, peaks heleduse pidev üleminek paremini näha olema. Efekt on selles, et kuna Maa atmosfäär toimib läätsena, ei tohiks varjujoon olla terav. Seda udusevõitu üleminekut võiks võrrelda ehavalgusega: teame ju kõik, et Päikese loojaminek ei tähenda valguse hetkelist kadumist.

Vaatlusel on kindlasti abiks binokkel. Seekord sobib suur suurendus ja väike valgusjõud – näiteks 9×25 mm.

Selget taevast!

helle kirjutas:

8. september 2006 – 8:35

Tartus oli ilm 7. septembril pilvine, kuid varjutuse ajaks tekkis pilvedesse piisavalt auke. Nii lasti meil ära näha ka varjutuse maksimaalne faas. Asjatult nimetati seda kuuvarjutust kehvakeseks – see oli väga huvitav…

Jaaks Jaaniste pilt kuuvarjutusest

Jaaks Jaaniste pilt kuuvarjutusest

seenno (registreerimata) kirjutas:

9. september 2006 – 12:57

Türil oli ilm varjutuse ajal üsna ilus pärast lootusetult pilves päeva. Tegin fotosid, katsetades erinevat valgustatust. Minu fotod ja tekst on aadressil:

http://www.zone.ee/funnelcloud/uudis_06_09_08.htm

Tarmo Tanilsoo kirjutas:

9. september 2006 – 14:54

Olen hellega nõus. Huvitav oli ta tõesti. Minult järgmised pildid:

http://www.zone.ee/lepikuteataja/kuuvarjutus070906/2143.jpg
http://www.zone.ee/lepikuteataja/kuuvarjutus070906/2159.jpg

Ka ise arvasin, et varjutus nurjub, aga võta näpust. Pilvedesse tulid augud ka siin Tartumaal Laguja külas ning aeg-ajalt sai ka pilti teha. Ainult, et pidin kaamera mingile alusele toetama, muidu tuli vaid udukogu. Aga isegi nii tuli vaid paar pilti välja. Aga muidugi, olen (digi)fotograafias veel üsna algaja.

Märksõnad: