Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Kuu varjutab Plejaade

Jaak Jaaniste | 03.09.2006

Olen sel aastal korduvalt rõhutanud, et tänavu sügisel pole taevas midagi vaadata. Planeete õhtul näha ei ole, komeete pole oodata, Kuu käib madalal. Ainult Linnutee…

Siiski tuli välja, et ühe huvitava asja olin maha maganud. Nimelt algab 2006. aastaga see nelja-aastane periood, kus Kuu oma taevasel teekonnal läheb üle Plejaadide täheparve ehk rahvapäraselt Taevasõela. Kui täpne olla, leidis esimene varjutus aset juba 2005. aasta detsembris, aga siis Kuu vaid riivas täheparve lõunapoolset (alumist) osa, kus heledad tähed puuduvad.

Esimesed tõsisemad varjutused toimusid tänavu kevadel ja neist on tehtud ka pilte. (Vt. ka http:

//www.spaceweather.com/eclipses/gallery_01apr06.htm)

Senised varjutused olidki rohkem ameeriklaste tarbeks. Meie saame üleminekut esmakordselt näha ööl vastu 13. septembrit. Kattumiste seeria algab kell pool üksteist õhtul, kui Kuu katab neljanda suuruse tähe Merope. Jätkuvalt kaovad kuuketta varju heledaim sõelatäht Alcyone (m = 2.87), Atlas (3.63) ja Pleione (5.09). Vari lahkub „palja-silma-plejaadidelt” kell 00.30.

Kuidas nähtust hinnata? Esiteks tuleb hoiatada, et Kuu on märksa „kõhukam” kui eespool toodud pildil, faas on 57%. Teiseks asub ta suhteliselt madalal (varjutuste algul vaid 10 kraadi horisondist) ja kuna tegu on „vana” kuuga, liigub see „selg ees” ning tähed kaovad Kuu valgustatud osa varju. Kuna plejaadid on suhteliselt nõrgad tähed, siis kattumiste algust palja silmaga ilmselt jälgida ei õnnestu. Binokliga – seda küll.

Märksa põnevam on aga tähtede järjestikune taasilmumine Kuu valgustamata serva tagant, mida on oodata kella veerand kaheteistkümnest alates. Ka on Kuu siis märksa kõrgemal (20 kraadi kõrgusel idataevas).

Kokku võiks pilt välja näha selline:

Kuu liikumine läbi Sõela ööl vastu 13. septembrit 2006

Kuu liikumine läbi Sõela ööl vastu 13. septembrit 2006

Tuleb veel lisada, et see on alles algus. Järgmisi kattumisi saab meie maalt jälgida 6. novembril (Kuu faas 98%), 4. detsembril (100%), 31. detsembri (91%)l ning tuleval aastal 27. jaanuaril (70%), 24. veebruaril (55%). Siis tuleb jälle ameeriklaste vaatluskord.

Parim neist on muidugi 24. veebruari aastapäeva-varjutus, kus Kuu faas on kõige väiksem ning ta läheb tume külg ees otse üle Sõela.

Tõnis kirjutas:

13. september 2006 – 1:01

Nägin ja pildistasin! Pilte näeb vist küll kahjuks alles ülejärgmisel sajandil (slaidifilm ja ainult pooleldi täis pildistatud) :-/ Vaatlus algas minu jaoks umbes sellel hetkel, kui Kuu valgustatud serv jõudis ülaloleval pildil kujutatud noole teraviku kohale. Kohe esimesel hetkel oli selge, et palja silmaga ei ole siin midagi väga huvitavat näha – Kuu liialt ere ning Plejaadid nõrgad. Binokkel näitas kõik heledamad tähed (nagu siin pildil) ära, mõni nõrgem oli ka näha. Kuul endal oli õhtul ~10 paiku väga hästi vaadeldav suurte “klassikaliste” kraatrite kompleks: Kyrillos, Theophilus ja Catharina. Peale südaööd jäid need aga juba nii varju piirile, et 12x suurendusega binoklis eriti hästi ei eristunud.

Märksõnad: