Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Astrofotode konkurss 2007

Tõnis Eenmäe | 25.07.2007

10-14 augustil 2007 toimub Tõraveres Astronoomiahuviliste kokkutuleku raames Eesti esimene astronoomiliste fotode konkurss.

Konkursist võivad osa võtta kõik huvilised, eeskätt ootame osalema kokkutulekust osavõtjaid. Piltide esitamise tähtaeg on ajavahemikus 10-12 august 2007, Astronoomiahuviliste kokkutulekul kohapeal.

Osalemise nõuded

Esitatud piltidel peab olema astronoomiline sisu, esimeses lähenduses kujutatule kitsendusi ei tehta. Kui esitatav pilt on ilmselgelt “teemast mööda”, siis jätavad korraldajad omale õiguse selle pildi konkursil avaldamisest keelduda.

Iga osaleja võib esitada kõige rohkem kaks pilti, mille mõõdud koos raamiga ei tohiks ületada 50×40 cm, pildi väikseim lubatud mõõt on 10×15 cm. Pildid võivad olla raamitud, paspartuuga või raamimata, viimasel juhul ootame osalejalt sobiva taustapaberi kaasa võtmist. Pildid kinnitatakse stendidele. Iga pildi juures peab olema kirjas autori nimi ja pildi allkiri/pealkiri. Korraldajate jaoks on vajalik info pildistamise aja, koha ja kasutatud tehnika kohta.

Pildid tohivad olla digitaalselt töödeldud viisakuse piires, lubatud on toimingud, mis ei muuda jäädvustatud objekti(de) tegelikkusele vastavat kujutamist, näiteks:

  • sama objekti paljude piltide summeerimine
  • originaalpildi heleduse ja dünaamilise ulatuse muutmine (suure dünaamilise ulatusega piltide loomine)
  • mõõdukas värvide korrektsioon

Lubatud ei ole töötlus, mille tulemusena saadakse pilt, millel kujutatut ei ole ilma töötluseta võimalik loodusest tingituna saada, näiteks:

  • mitmest pildist lõigatud tükkide kokku kombineerimine üheks pildiks nii, et kujutatud astronoomilist sündmust ei saa eksisteerida või ei ole eksisteerinud pildistamise ajal
  • pilti “rikkuvate” objektide kustutamine või “paremaks tegevate” objektide lisamine jne.

Hindamine

Konkursile esitatud töid hindavad kokkutulekul osalevad astronoomiahuvilised, andes hääle (igal osalejal on üks hääl) enim meeldivale pildile. Hääli saab anda kuni 13. augusti õhtuse sessiooni alguseni. Enne kokkuvõtte tegemist loetakse hääled kokku ning leitakse piltide pingerida. Kolme parima pildi autoritele on esemelised auhinnad.

Konkursi tulemuste kokkuvõte ja auhindade jagamine leiab aset 13. augustil, kokkutuleku õhtusel sessioonil.

NB! Konkursile esitatavad pildid peavad olema tehtud esitaja poolt, ei ole oluline kas Eestis või välismaal, pildistamise aeg ei ole oluline (pilt võib olla ka 50 aastat vana!).

Tekkivad küsimused saavad vastuse, kui kirjutate Vaatleja foorumisse või aadressil: tonis [ät] obs [.] ee