Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Veebruaritaevas 2007

Helle Jaaniste | 06.02.2007

See talv on seni olnud taevavaatlusteks üsna ebsoodne- ilm on valdavalt pilvine. Siin-seal on siiski ka selgeid õhtuid olnud. Seepärast räägime sellest mida praegu taevas näha on.

Veenus ja Merkuur 3. veebruaril 2007

Veenus ja Merkuur 3. veebruaril 2007. Foto: Rait Tubala.

Kohe pärast päikeseloojangut särab loodetaevasVeenus, ehatäht. Ta loojub rohkem kui kaks tundi pärast Päikest, seega laseb end kaua imetleda. Ta on väga hele, heledus -3.8 tähesuurust.

Veebruari esimestel nädalatel on võimalik näha kaMerkuuri. 7. veebruaril on planeet 18° Päikesest ida pool, tema heledus on siis -0.8 ja ta loojub kaks tundi pärast päikest. Ta liigub üsna madalal silmapiiri kohal, päikeseloojangul on planeedi kõrgus umbes 12 kraadi. Merkuuri leidmisel on abiks Veenus – Merkuur on Ehatähest umbes 6 kraadi lääne pool. Need numbrid muutuvad muidugi kiiresti – Merkuuri heledus väheneb ja vaatlusaeg lüheneb, 20. veebruaril loojub ta juba koos päikesega. Nii pimedasse taevasse tuleb Merkuur sel aastal jälle novembri alguses, aga siis hommikutaevasse. Ja muide on seal jälle koos Veenusega.

Planeedid asuvad praegu Veevalaja tähtkujus, kuu lõpus läheb Veenus Kalade tähtkujusse.

Kogu öö on üleval Saturn. Ta asub Lõvi tähtkujus, umbes 10 kraadi Reegulusest (Lõvi heledaim täht) lääne pool. Heledus on Saturnil 0.0 tähesuurust. Tingimused Saturni vaatamiseks teleskoobiga on väga head, Maa ja Saturn asuvad ühel pool Päikest (10. veebruaril on Saturni vastasseis Päikesega, st Maa-Saturn-Päike asuvad ühel joonel), planeediketta läbimõõt on umbes 20 kaaresekundit.

Jupiter on hommikune planeet. Ta tõuseb veebruaris kella nelja paiku öösel ja on siis nähtav hommikuni madalal lõunakaares. Planeet on üsna hele, -1.9 tähesuurust. Jupiter asub Maokandja tähtkujus, aga tema abil on praegu kerge üles otsida Skorpioni tähtkuju. Nimelt on Skorpioni heledaim täht Antaares Jupiterist umbes 8 kraadi kaugusel, paremal ja veidi madalamal. Kui taevas silamapiiril on pilvitu, võib ära näha ka Skorpioni teised tähed, aga vaadelda tuleb siis ikka kella kuue-seitsme vahel.

Veidi enne päikesetõusu tõuseb hommikutaevasse ka Marss, aga ta on nii tuhm (+1.4 tähesuurust) ja nii madalal, et ilma binoklita teda koiduvalguses vaevalt leida õnnestub.

Kuu on 7.02 apogees, 19.02 perigees.
Kuu faasid: täiskuu 2. veebruar kell 7.45
viimane veerand 10. veebruar kell 11.45
noorkuu 17. veebruar kell 18.14
esimene veerand 24. veebruar kell 9.56

helle kirjutas:

10. veebruar 2007 – 11:35

Veenus ja Merkuur 9. veebruaril 2007 kell 18.02, Jõgevamaal, Raigastveres

Veenus ja Merkuur

Veenus ja Merkuur. Foto: Jaak Jaaniste.

helle kirjutas:

12. veebruar 2007 – 12:56

Päikeseloojang 11. veebruaril 2007 Raigastveres

Supersammas

Supersammas. Foto: Jaak Jaaniste.

Märksõnad: