Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Hubble’i teleskoop mõõtis süsihappegaasi eksoplaneedil

Erik Tago | 11.12.2008

Astronoomia on teinud veel ühe sammu võõrtsivilisatsiooni avastamise suunas. Hubble’i kosmosteleskoop avastas 63 valgusaasta kaugusel asuva tähe HD 189733 Jupiteri-suurusel planeedil süsihappegaasi (süsinikdioksiid). Päikesest veidi väiksem oraanzh täht HD 189733 asub Rebase tähtkujus (teine tähistus V452 Vulpeculae) ja on varasemast hästi uuritud kaksiktäht. Planeet tiirleb ematähele väga lähedal (periood vaid 2.2 maist päeva), on väga kuum ja ei ole ise elu kandja. Süsihappegaasi avastamine planeedi atmosfääris näitas, et selline mõõtmine on võimalik. Süsihappegaas on üks tunnuseid võimalikust elust planeetidel.

Tegelikult on sündinud  uus teadusharu –  eksoplaneetide keemia. Juba varem sel aastal avastasid “Hubble” ja “Spitzer” sama planeedi atmosfääris veeauru ja metaani. Viimastes vaatlustes leiti peale süsihappegaasi ka vingugaasi (süsinikmonoksiid).

Järgmine samm olekski süsihappegaasi avastamine ematähest eluks sobival kaugusel (elutsoonis)tiirleva Maa-sarnase eksoplaneedi atmosfääris. Siis läheb asi huvitavaks!

Märksõnad: ,