Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Täielik päikesevarjutus 22. juulil 2009

Helle Jaaniste | 20.12.2008

2009. aastal on päikesevarjutusi koguni kaks.

Rõngakujuline päikesevarjutus tuleb juba üsna varsti – 26. jaanuaril. Nähtav Lõuna-Aafrikas, India Ookeanil, Aasia lõunaosas, Austraalias ja Okeaanias.

Täielik päikesevarjutus on 22. juulil. Ei ole Eestis vaadeldav, ka osalisena mitte. Varjutuse vaatamiseks tuleks sõita Aasia idaosasse või Vaiksele Ookeanile. Aga see on ka käesoleva sajandi suurim varjutus – Päike kaob Kuu taha enam kui kuueks minutiks,

Mullust täielikku päikesevarjutust käisi Hiinas vaatamas päris palju eestlasi. Oli reisifirma IdeeFix grupp (Raivo Hein ja teised), omal käel käis vähemalt üks neljaliikmeline grupp (Hanno Kuus ja teised). Aga küllap oli neid reisilisi veelgi, eestlased on ju rännuhimuline rahvas.

Kõige reaalsem reisi sihtkoht võiks ka sel aastal olla Hiina. Juba hiline aeg reisiplaanide tegemiseks, aga siiski…

Tartu Tähetorni rahvas annab alla, selle reisi korraldamisega me ei saa hakkama. Kui kõne all oleks reis hinnavahemikus 40 kuni 50 tuhat krooni, siis sellega poleks vist probleemi. Aga me ei tahaks ju üle 20 tuhande maksta…

Teeme huvilistele päikesevarjutuse lehekülje, sinna kogume teavet varjutuse tee jms kohta. Kui kellelgi huvitavat lisainfot on, saatke meile, paneme ka selle üles.

‘Vaatleja´ foorumis võite ka oma reisiplaanidest rääkida ja kaaslasi otsida.

Märksõnad: