Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

NASA: Päike ilmutab elumärke

Erik Tago | 08.11.2008

NASA vastne teade 7. novembril 2008 kuulutab Päikese uue 12-aastase elutsükli avatuks. Pärast rohkem kui 2 ja poole aastast vaikelu on selle aasta oktoobris ilmunud Päikesel uue, 24. aktiivsustsükli esimesed plekid, tähistades aktiivsuse miinimumi lõppu. Päikeseplekkide arvu kasv on peamine ilming saabuvast aktiivsuse ajast, millele lisanduvad aine väljapursked pinnast, tugevnev Päikesetuul ehk osakeste vool Päikeselt kosmoseruumi ning selle tagajärjed Maal – virmalised ja magnettormid.

Aktiivsustsükleid loendatakse 18. sajandi keskpaigast, millal algasid pidevad Päikese vaatlused. Peamiseks – kuigi mitte ainsaks – aktiivuse näitajaks on nn Wolfi arv , mis iseloomustab plekkide ja plekigruppide arvu Päikese pinnal . Uue tsükli saabumist ennustavd plekid on eelmise perioodi plekkidega võrreldes vahetanud magnetvälja suuna ehk polaarsuse.

Peamine teave Päikese kohta saabub NASA kosmosejaamadelt SOHO – Päikese ja Heliosfääri Observatooriumilt – ja Ulysses (teine koos ESA-ga). NASA on USA ja ESA on Euroopa kosmoselendude keskused.

Vaatleja on aastaid jälginud Päikese aktiivsustsükli ja sellega seotud teemasid. Soovitame lugusid samal teemal:
Päike on taltunud, aga kahevahel
Algas Päikese tsükkel nr. 24
Päike ja plekid : pilt
Päike ja virmalised
Astronoomide ‘tähesõda’ Päikese vastu
Päikese ‘nägu’
Päikese uus elutsükkel
Päike ja Päikesetõusumaa (2 pilti)

Märksõnad: ,