Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Fermi gammateleskoop avastas uut tüüpi pulsari

Erik Tago | 18.10.2008

11. juunil 2008 NASA poolt orbiidile lennutatud  gammakiirguse kosmoseteleskoop avastas uut tüüpi pulsari. Tuntud füüsiku Enrico Fermi nime kandev orbitaalteleskoop koosneb peamiselt kahest instrumendist : gammasähvatuste monitorist ja laia vaateväljaga teleskoobist taeva kaardistamiseks. Viimane suutiski avastada täiesti uut tüüpi pulsari , mis kiirgab vaid gammalainealas.

Pulsarid on supernoova plahvatusest järele jäänud neutrontähed, mille läbimõõt on ligi paarkümmend kilomeetrit ja mis pööreldes kiirusega mõni pööre sekundis, plingivad raadiokiirguses väga püsiva sagedusega. Raadiopulsareid on avastatud alates 1967. aastast  ligi 1800. Tavaliselt pulsar on nähtav ka optilises, röntgen+ ja gammalainealas.

Kõne all olev pulsar asub Kefeuse tähtkujus supernoova jäänuki alas, mis on tähistatud nimega CTA 1 ja mis asub ligi 4600 valgusaasta kaugusel. Pulsar on tekkinud supernoova plahvatuses 10 tuhat aastat tagasi,kiirates energiat ligi 1000 rohkem kui Päike pulseerimisperioodiga 316.86 millisekundit. Kuid erinevaks teistest pulsaritest teeb teda see, et kogu energia kiirgab ta vaid gammalainetes. Sellist pulsarit oli võimalik avastada vaid Fermi gammateleskoobigan

Pulsar ei asu jäänuki keskel, mis viitab asümmeetrilisele supernoova plahvatusele, mille tulemusen a  pulser sai suure algkiiruse, hinnanguliselt umbes miljon miili tunnis. Uut tüüpi objekti, mille olemasolu isegi ei ennustatud, seletamine jääb tulevikku.

Märksõnad: