Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Avastati esimene eluks kõlbulik eksoplaneet

Taavi Tuvikene | 06.10.2010

USA astronoomide töörühm teatas kolmekordse Maa massiga eksoplaneedi leidmisest 20 valgusaasta kaugusel asuva punase kääbustähe Gliese 581 juurest. Avastatud planeet asub parasjagu eluks kõlbuliku tsooni keskel.

Tähte Gliese 581 vaadeldi 11 aasta jooksul Havai saartel asuva 10-meetrise teleskoobiga Keck I. Instrumendina oli kasutusel spektromeeter HIRES, millega mõõdeti väga täpselt tähe radiaalkiirust. Tähe ümber tiirlevad planeedid avaldavad tähele gravitatsioonilist mõju, mis tuleb esile radiaalkiiruse muutumises. Mida väiksema massiga on planeet, seda väiksemad on ka radiaalkiiruse muutused ja seda raskem on planeeti avastada. Kecki teleskoobiga saadi 11 aasta jooksul 122 mõõtmistulemust, mis kombineeriti 4.3 aasta jooksul ESO spektrograafiga HARPS tehtud 119 mõõtmisega.

Gliese 581 ümber oli juba varem avastatud neli planeeti, mis kannavad tähiseid b, c, d ja e. Nüüd avaldatud töö käigus leiti lisaks kaks planeeti, mis saavad järjekorras tähised f ja g. Tegemist on planeedirikkaima süsteemiga väljaspool meie Päikesesüsteemi.

Gliese 581 süsteemi planeedid, nende tiirlemisperioodid päevades, massid Maa massides ja kaugused tähest astronoomilistes ühikutes on toodud järgnevas tabelis.

Tähis Periood Mass Kaugus
b 5.37 15.6 0.041
c 12.9 5.6 0.073
d 67 5.6 0.22
e 3.15 1.7 0.028
f 433 7.0 0.76
g 36.6 3.1 0.15

Seni on palju tähelepanu saanud planeedid c ja d, mis mõlemad paiknevad eluks kõlbuliku tsooni ligidal. Arvatakse siiski, et planeet c on vedela vee leidumiseks liiga kuum ehk tähele liiga lähedal ja d liiga külm ehk tähest liiga kaugel. Samas tugeva kasvuhooneefekti abil oleks vee leidumine planeedil d mõeldav.

Äsjaavastatud planeetidest on huvipakkuvam planeet g, sest asub just täpselt parajal kaugusel tähest, et sellel saaksid olla eluks sobivad tingimused. Tegemist on esimese Maa-sarnase eksoplaneediga, mis asub elukõlbulikus ehk niinimetatud Kuldkihara tsoonis. Kuna planeedi g üks külg on alati pööratud tähe poole ja teine sellest eemale, siis kõige tõenäosemalt on eluks sobivaim varjujoone ehk terminaatori ala.

Värske uurimistöö autorid arutlevad, et kuna eluks kõlbulik planeet leiti väga varakult, kui Maa-sarnaseid eksoplaneete on väga vähe avastatud, võib eluks sobivaid planeete leiduda paljude tähtede juures.

Allikad:

Märksõnad: