Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Automaatjaam Cassini alustab uut etappi Saturni uurimisel

Taavi Tuvikene | 29.09.2010

NASA automaatjaama Cassini missiooni Saturni süsteemi uurimisel pikendati seitsme aasta võrra, 2017. aasta septembrini. Uus etapp kannab nimetust Cassini Solstice Mission, mis tähendab Saturni uurimist põhjapoolkera kesksuvise pööripäevani ja sellest veel mõned kuud edasi.

Automaatjaam Cassini Saturni juures

Kunstniku nägemus automaatjaamast Cassini Saturni juures. Pilt: NASA/JPL

Cassini startis Maalt 1997. aastal ja sisenes Saturni orbiidile 2004. aastal. Sellest ajast saadik on Cassini edastanud hulgaliselt vaatlusandmeid Saturnist ja selle kaaslastest. Uudseid teadmisi on Cassini andnud Maa-sarnase kaaslase Titani ja veeauru väljapaiskavate geisritega Enceladuse kohta. Algselt nelja-aastasena planeeritud missiooni pikendati 2008. aastal, et uurida Saturni süsteemi kevadise-sügisese pööripäeva ümber. Päike oli Saturni ekvaatori ja ühtlasi rõnga tasandis augustis 2009, mis tähendas Saturni põhjapoolkerale kevade ja lõunapoolkerale sügise saabumist.

Käesolev missioonipikendus annab võimaluse uurida Saturni aastaaegade vaheldumist poole Saturni aasta ulatuses: Cassini saabus Saturni juurde veidi pärast põhjapoolkera talvist pööripäeva ning suvine pööripäev jõuab kätte mais 2017. Missiooni lõpuosas loodetakse saada täiendavat infot Saturni sisemise struktuuri, magnetosfääri ja rõnga massi kohta.

Allikas: Hello, Saturn Summer Solstice: Cassini’s New Chapter

Märksõnad: