Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Meetod avastamaks Hubble’i teleskoobiga Neptuuni-taguseid objekte

Rain Kipper | 20.09.2010

Päikesesüsteem sisaldab väga suurel hulgal väikekehasid. Kuna enamus neist on väga väikesed ning väga kaugel, siis on neid raske leida. USA teadlased, eesotsas Cesar Fuentes’ga, leidsid uue meetodi avastamaks Päikesesüsteemi väikekehasid. Meetod põhineb Hubble’i kosmoseteleskoobi pika säriajaga vaatlustel, mis võimaldavad leida tuhmisid objekte, plutoide, mis on kuni 100 miljonit korda nõrgemaid, kui inimese silm suudab näha.

Sisuliselt vaadeldakse pikka aega ühte taevapiirkonda ning selle vaatluse ajal liigub plutoid tähtede suhtes. Pildile jäädvustatakse see väikese kriipsuna, mille abil saab objekti tuvastada. Veendumaks objekti tõesuses, on vaja leida see mitmelt kaadrilt. Kuna meetod on lihtne, siis on tehtud automaatne programm, mis hakkab otsima väikekehasid pika säriajaga fotodelt. Arvatakse, et antud meetod on suure potentsiaaliga uurimaks Päikesesüsteemi kaugemaid alasid.

Hubble'i kosmosteleskoobi poolt tehtud 4 ülesvõtet, kust on näha liikumine juuresoleva galaktika suhtes. Pildil on plutoid oma kaaslasega. Foto: Fuentes et al. 2010, arXiv:1008.2209, joonis 3.

Olles vaadanud läbi kuue aasta sobiva piirkonna pildid, on leitud juba 150 niisugust objekti, millest ainult 14 osutusid plutoidideks. Ühe vaatluste käigust leiti ka kaksikobjekt, nagu Pluuto ja Charon, kuid tunduvalt väiksemad. Jäädvustatud kaksikobjekt on toodud ka juuresoleval pildil. Siiani on leitud objekte läbimõõduga 40 kuni 100 km. Kuna uuritud sai alla ühe ruutkraadi suurune ala, mis on natuke suurem kui täiskuu pindala, siis avastamisruumi paistab olevat veel küllalt.

Allikas: Hubble data harvests distant solar system objects

Teadusartikkel: Trans-Neptunian Objects with Hubble Space Telescope ACS/WFC

Märksõnad: ,