Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Röntgenteleskoop Chandra leidis tõendeid tähelisest kannibalismist

Elmo Tempel | 16.09.2010

Teadlased leidsid tõendeid, et täht, mis senini arvati olevat oma nooruses, on tegelikult oma elu lõpufaasis olev punane hiid, mis parasjagu neelab alla lähedal olevat teist tähte või hiidplaneeti. Nende tõendite saamiseks kasutasid astronoomid röntgenteleskoopi Chandra. Selline selge tõend tähelisest kannibalismist annab uut infot selle kohta, kuidas tähed ja nende ümber asuvad planeedid omavahel interakteeruvad, kui täht läheneb oma elu lõpufaasi.

Kõnealune täht, mis on tundu BP Piscium (BP Psc) nime all, paistab olevat meie Päikese kaugele arenenum versioon. Antud tähte iseloomustab ka tolmu ja gaasiketas, mis seda tähte ümbritseb. Tähest tehtud optilistel piltidel on näha ka mitu valgusaastat pikad joad, mis purskavad välja tähe tsentrist kahes vastastikus suunas. Kuigi kettad ja ainejoad on iseloomulikud noortele, tekkivatele tähtedele, siis on mitmeid vihjeid (sealhulgas Chandra uued vaatlused), mis viitavad sellele, et BP Psc ei ole tegelikult selline nagu esmapilgul paistab.

Vasakul pildil on toodud optilise ja röntgenkiirguse kombineeritud pilt. Paremal pildil on toodud kunstniku nägemus sellest tähest. Kunstniku pildil on toodud joad küllaltki kitsastena, tegelikkuses on need joad arvatavasti tunduvalt laiemad. Foto: NASA/CXC/RIT/J.Kastner et al.;UCO/Lick/STScI/M.Perrin et al.;CXC/M.Weiss

Võttes arvesse olemasolevad vaatlusandmed, astronoomid arvavad, et BP Psc on tegelikult üpris vana täht, mis on oma elu arengufaasis jõudnud punase hiiu staadiumisse. Ketas ja joad, mis enamasti viitavad tähe noorusele, on tegelikult jälg käimasolevast tähelisest kannibalismist – BP Psc on neelamas tema läheduses olevat teist tähte või siis tema ümber tiirlevat hiidplaneeti.

Kui tähtede tuumades saab otsa vesinik, mida täht enamuse oma eluajast põletab rahulikult heeliumiks, siis tähe väliskihid paisuvad ning täht jõuab punase hiiu staadiumisse. Kui meie Päike jõuab punase hiiu staadiumisse, siis ta paisub nii suureks, et ta neelab isegi Maa.

Kui esmapilgul tundus, et BP Psc on tavaline, oma nooruses olev täht, siis on mitmeid tõendeid selle kohta, et ta võib olla midagi muud. Esiteks, BP Psc ei paikne ühegi gaasipilve läheduses, kus parasjagu käib täheteke ning tema läheduses ei paista olevat ka ühtegi teist tähte – see viitab, et BP Psc ei saa olla tavaline noor täht, kuna tähed tekivad enamasti mitmekaupa. Teiseks, BP Psc atmosfäär sisaldab väga vähesel hulgal liitiumi, mis on iseloomulik väga vanadele tähtedele. Kolmandaks, tähe pinna gravitatsioon paistab olevat liiga nõrk ühe noore tähe jaoks ning sobitub rohkem punase hiiu staadiumis oleva vana tähe mudeliga.

Röntgenteleskoop Chandra vaatlused annavad veelgi kinnitust selle kohta, et BP Psc on tegelikult vana, punase hiiu staadiumis olev täht. Noored, alles tekkivad tähed on röntgenkiirguses palju heledamad kui kõik teised tähed, seega röntgenvaatlusi saab kasutada ka tähtede vanuse hindamiseks. Röntgenteleskoop Chandra küll detekteeris röntgenkiirgust BP Psc-lt, kuid kiirgus oli liiga nõrk, et ta saaks olla noor täht. Vastupidiselt, röntgenkiirguse vaatlused viitasid, et tegemist on vana, kiiresti pöörleva tähega.

Kuna täht ise on varjatud tolmu ja gaasiketta poolt, siis ei ole tähte ennast võimalik optilises ega lähis-infrapunases kiirguses näha. Kuna gaas ja tolm ei varja röntgenkiirgust, siis Chandra poolt saadud pilt on esimene pilt BP Psc-st endast.

Kuidas täpselt tähed teisi tähti ja suuremaid planeete alla neelavad, on tänapäeval tähefüüsikas küllaltki kuum teema. BP Psc puhul on ka veel mitmeid detaile, mis vajavad täpsustamist ning selgeks tegemist. Igal juhul saab öelda, et selliste ekstreemsete objektide uurimine annab uut ja huvitavat infot tähtede elu ja surma kohta.

Allikas: Chandra finds evidence for stellar cannibalism

Märksõnad: