Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Aktiivse tähetekkega galaktika NGC 1313 võeti luubi alla

Elmo Tempel | 03.06.2010

Aktiivse tähetekkega galaktikas NGC 1313 on uute tähtede teke tunduvalt aktiivsem kui teistes sarnastes galaktikates. Hiljutised Gemini Observatooriumi ülesvõtted kitsariba filtrites näitavad, et galaktika NGC 1313 sisaldab tohutul hulgal helendavat gaasi galaktika spiraalharudes ja nende lähiümbruses. Need heledavad gaasipilved on iseloomulik märk aktiivsest tähetekkest antud galaktikas.

Kuna gaasipilvedes, kus toimub täheteke, on peamiseks kiirgusallikaks ioniseeritud gaas, siis need gaasipilved helendavad tugevalt väga kindlates värvides (lainepikkustel). Tšiilis asuva Gemini observatooriumi vaatlused spetsiifilistes kitsariba filtrites paljastasidki need helendavad aktiivse tähetekkega gaasipilved. Ennenägematult detailsetelt ja selgetelt piltidelt on näha mitmeid gaasimulle, lööklaine fronte, täheparvi ning kohti, kus massiivsed tähed on tekkimas.

Galaktika NGC 1313 on hilist tüüpi varbspiraalgalaktika, mis asub meist umbes 15 miljoni valgusaasta kaugusel lõunapoolkeral nähtavas Võrgu tähtkujus. Antud galaktika on meile suhteliselt lähedal asuv naaber, mille tekkeajalugu on üpris saladuslik. Üldiselt on aktiivse tähetekkega galaktikate juures näha jälgi varasemast interaktsioonist mõne teise galaktikaga. Sellised galaktikate vahelised interaktsioonid kutsuvadki esile aktiivsema tähetekke interakteeruvates galaktikates. Galaktika NGC 1313 muudab saladuslikuks asjaolu, et tema on “naabriteta hulkur”, mis paikeb kaugel eemal teistest galaktikatest. Galaktika natuke deformeeritud kuju ja aktiivne täheteke ei ole seega otsene tagajärg interaktsioonist.

Raadiovaatlused galaktikat ümbritsevast gaasi keskkonnast pakuvad ühe lahenduse aktiivsele tähetekkele antud galaktikas – galaktika asub paisuva “super-mulli” servas, kus galaktikas olev gaas surutakse kokku, mis omakorda põhjustabki aktiivset täheteket. Põhjused, mis selle super-mulli tekitasid, on siiski ebaselged. Sellise super-mulli tekitamiseks läheks vaja umbes tuhat supernoovat, mis peaksid plahvatama paari miljoni aasta jooksul.

Teise võimalusena, seletamaks aktiivset täheteket, pakuvad astronoomid, et lähedalasuv gaasipilv, mis tiirleb ümber antud galaktika, langeb galaktikasse ning see omakorda põhjustab aktiivset täheteket. Kokkuvõtvalt tuleb siiski öelda, et antud galaktika puhul on teadmata, mis seal sellist aktiivset täheteket põhjustab ning selle galaktika juures on veel mitmeid vastamata küsimusi.

Vaatamata salapärale, mida see galaktika endas sisaldab, piisab põgusast pilgust galaktika pildile, et näha selle mõningaid morfoloogilisi tunnuseid – galaktika keskosas asuv hästi defineeritud varb ning väändunud asümmeetrilised spiraalharud. Aktiivne täheteke toimub peamiselt spiraalharude välimistes osades ning on palju aktiivsem vasakul (pildil) asuvas harus. Väga sügavad vaatlused paljastavad ka tugevad keerised galaktika välisosades. Vaatamata visuaalsele ebakorrapärale omab galaktika NGC 1313 siiski ühtlaselt pöörlevat ketast.

ngc-1313

Aktiivse tähetekkega galaktika NGC 1313. Pilt on tehtud Tšiilis asuva Gemini observatooriumi 8-meetrise teleskoobiga, kasutades kolme kitsasriba filtrit.

Juuresolev pilt kujutab enast kolme kitsasriba filtrites tehtud piltide summat: punasega on märgitud ioniseeritud vesinik, sinisega ioniseeritud heelium ning rohelisega ioniseeritud hapnik.

Allikas: Taking a narrow view of a lopsided galaxy

Märksõnad: