Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Astronoomid avastasid galaktikast välja lennutatava supermassiivse musta augu

Jaan-Juhan Oidermaa | 12.05.2010

Astronoomid on leidnud arvatava supermassiivse musta augu, mis suurel kiirusel kaugest galaktikast välja lendab, kirjutab Jaan-Juhan Oidermaa Eesti Füüsika Portaalis.

Utrechti Ülikooli tudeng Marianne Heida avastas oma viimase bakalaureuse kraadi saamiseks tehtava projekti käigus veidra tähe, rohkem kui 500 miljoni valgusaasta kaugusel asuvas galaktikas. Avastuse tegemiseks pidi ta kõrvutama sadu tuhandeid juhuslikult valitud röntgenkiirguse allikaid miljonite galaktikate positsioonidega.

galaktika_kiire_must_auk

Hubble'i pildil on välja lennutatud must auk tähistatud punase sõõriga. Foto: Hollandi SRON kosmoseuuringute instituut.

Tavaliselt sisaldab iga galaktika oma keskmes supermassiivset musta auku, mis vahete-vahel röntgenkiirguses särama lööb. Ent täht, mille Heida avastas, paiknes galaktika keskmest kaugel. Siiski oli objekt röntgenkiirtega vaadeldes nii ere, et seda sai kõige paremini võrrelda ainult ereda supermassiivse musta auguga.

Harilikult galaktikate keskel paiknevad supermassiivsed mustad augud kaaluvad rohkem kui miljard Päikest. Nii rasked objektid võivad keskmest nii kaugel leiduda ainult juhul, kui mingisugune sündmus on massiivse keha galaktika keskmest välja lennutanud. Üheks võimaluseks on kahe musta augu ühinemine. Uus moodustunud must auk “tulistatakse” süsteemi keskelt suurel kiirusel välja.

“Galaktilise kuuli” kiiruse hinnangud on seni rajanenud pelgalt ennustustele, ent täpsed arvutused on alles hiljuti võimalikuks saanud. Nimelt nõuavad sellised simulatsioonid äärmiselt võimsaid arvuteid. Uued arvutused paljastavad, et uue musta augu kiirus sõltub peamiselt kahe ühineva musta augu kiirusest ja suunast, kuidas nad ümber oma telje enne ühinemist tiirlevad. Nähtust võiks võrrelda kahe pöörleva piljardikuuli vahelise kokkupõrkega, ainult, et kuulid jäävad pärast kokkupõrget üksteise sisse.

Heida tehtud uuringutulemus on arvatavasti ainult jäämäe tipp. “Me oleme leidnud veel rohkem sellist tüüpi veidraid röntgenkiirte allikaid. Siiski vajame me kõigepealt NASA Chandra satelliidi poolt tehtavaid täiendavaid mõõtmisi,” ütles tudeng. Rohkemate galaktikate keskmest väljapaiskuvate mustade aukude leidmine aitab paremini mõista mustade aukude omadusi, enne kui need ühinevad.

Tulevikus võib olla võimalik seda protsessi planeeritava LISA satelliidiga isegi otseselt vaadelda. Astronoomid loodavad satelliidiga mõõta seni hüpoteetilisi gravitatsioonilaineid, mida kaks ühinevat musta auku ühinedes kiirgavad. Saadav informatsioon peaks kinnitama või ümber lükkama teooria, et supermassiivsed mustad augud on kergemate mustade aukude ühinemise tulemus.

Allikad:
Hollandi SRONi kosmoseuuringute instituut: “Astronomers find recoiling super-massive black hole.”
Teadusuudis Eesti Füüsika Portaalis: Astronoomid avastasid galaktikast välja lennutatava supermassiivse musta augu

Märksõnad: ,