Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Galaktika M81 halo aitab mõista galaktikate teket

Elmo Tempel | 27.04.2010

Kõige aktuaalsemad galaktikate tekke mudelit ennustavad, et galaktikad tekivad väiksemate tähesüsteemide liitumisel ning nende ühinemisel suuremate galaktikatega. Selle teooria kontrollimiseks on oluline uurida galaktikate halosid, kus peaksid olema jäljed hiljutistest ühinemistest. M81 on senini kaugeim galaktika, mille halo uuringud on heitnud uut valgust galaktikate tekke mudelitesse.

Subaru 8.2-meetrise teleskoobiga vaadeldi meie naabergrupis asuvat spiraalgalaktikat M81. Vaatlused näitasid, et M81 ümber paikneb ulatuslik galaktika halo. Senini on sellist galaktikate välisosades paiknevat tähelist halo vaadeldud ainult meie kohaliku grupi galaktikatel (Linnuteel ja Andromedal). Erinevused kohaliku grupi galaktikate halo ja M81 halo vahel viitavad, et need väliselt küllaltki sarnased galaktikad on siiski tekkinud erinevaid teid pidi.

Galaktika M81, mis paikneb Suure Vankri tähtkujus on üks heledamaid galaktikaid meie lähiümbruses.

Galaktika M81, mis paikneb Suure Vankri tähtkujus on üks heledamaid galaktikaid meie lähiümbruses (NASA/ESA/Hubble Heritage Team).

Spiraalgalaktika M81 kuulub gruppi, mis paikneb meist ligi 12 miljoni valgusaasta kaugusel Suure Vankri tähtkujus. Lisaks M81-le, mis on oma grupis suurim, kuulub sellesse gruppi veel 33 galaktikat. M81 grupp on kohalikule grupile üks lähimaid gruppe ning seega tema lähisus võimaldab meil uurida seal asuvaid galaktikaid piisavalt detailselt, et saada infot galaktikate tekke kohta.

Galaktikate tekke mudelitest tuleneb, et väiksed kääbusgalaktikad, mis tekivad iseseisvalt, liituvad mingil hetkel suuremate galaktikatega. Selliste liitumiste käigus nad jätavad maha osa oma tähti ning nendest tähtedest moodustub galaktikate nõrk halo. Selle teooria kohaselt on galaktikate täheline halo küllaltki vana ning metallivaene populatsioon. Astrofüüsikas nimetatakse metallideks kõiki vesinikust ja heeliumist raskemaid elemente. Kohaliku grupi galaktikad, Linnutee ja Andromeda, kinnitavad seda teooriat.

M81 vaatlustest saadud galaktika halo on aga tunduvalt massiivsem ning metallirikkam, kui on kohaliku grupi halod. See avastus viib meid mitmete küsimusteni. Kas me teame täpselt, mis asi on galaktika täheline halo ning kuidas ta ikkagi tekib? Kas M81 grupp on hoopis teistsugune kui kohalik grupp, mille tulemusena on M81 halo kohaliku grupi halodest erinev? Hoolimata nende küsimuste vastustest, on saanud selgemaks, et pealtnäha sarnased galaktikad võivad siiski olla oma ehituselt ja tekkemehanismilt küllaltki erinevad.

Allikas: M81′s halo sheds light on galaxy formation

Märksõnad: