Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Mõõduka temperatuuriga eksoplaneet

Taavi Tuvikene | 23.03.2010

Ühendades CoRoT satelliidi ja HARPSi-nimelise spektrograafiga tehtud vaatlused, õnnestus astronoomidel uurida gaasilist eksoplaneeti CoRoT-9b, mis tiirleb ümber Päikese-sarnase tähe 95-päevase perioodiga ja mille temperatuur jääb vahemikku -20 kuni 160 Celsiuse kraadi.

Kunstniku nägemus eksoplaneedist CoRoT-9b tähe taustal. Pilt: ESO / L. Calçada

Kunstniku nägemus eksoplaneedist CoRoT-9b tähe taustal. Pilt: ESO / L. Calçada

Enam kui 400 avastatud eksoplaneedist varjutavad oma ematähte ligikaudu 70 planeeti. Varjutuste abil on võimalik uurida eksoplaneetide atmosfääre ja olulisi füüsikalisi omadusi. Seni varjutuste abil avastatud eksoplaneedid on olnud kas väga lühikeste perioodidega, liikudes tähe ligidal ja omades seetõttu kõrget temperatuuri, või väga ekstsentrilise orbiidiga, mis põhjustab planeedil suuri temperatuuri muutusi. CoRoT-9b seevastu meenutab meie Päikesesüsteemi Jupiteri või Saturni ning liigub orbiidil, mis on sarnane Merkuuri omaga.

CoRoT-9b varjutused avastati 2008. aasta suvel pärast 145 päeva kestnud vaatlusi CoRoT satelliidiga. Vaatlused ESO 3.6-meetrise teleskoobi küljes oleva spektrograafiga HARPS võimaldasid määrata planeedi massi: 0.84 Jupiteri massi. Arvestades planeedi raadiust (1.05 Jupiteri raadiust), saadi tiheduseks 68% Jupiteri tihedusest.

Teadusartikkel, millel on ühtekokku 61 kaasautorit, avaldati ajakirja “Nature” 18. märtsi numbris.

Allikas: First Temperate Exoplanet Sized Up (ESO pressiteade)

Märksõnad: