Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Kõige primitiivsemad tähed väljaspool Linnuteed on paljastatud

Elmo Tempel | 18.02.2010

Pärast mitmeid aastaid edutuid otsinguid on lõpuks üles leitud kõige primitiivsemad tähed väljaspool Linuutee galaktikat. Uued vaatlused ESO VLT (Very Large Telescope) teleskoobiga aitasid lahendada meie galaktika lähiümbruses kõige vanemate tähtede probleemi, mis on ülimalt oluline mõistmaks esimeste tähtede teket Universumis.

Primitiivsed tähed on tekkinud vahetult pärast Suurt Pauku, umbes 13,7 miljardit aastat tagasi. Tüüpiliselt on nendel tähtedel vesinikust ja heeliumist raskemate elementide sisaldus umbes tuhandik sellest, mis on Päikesel. Kuna astronoomias nimetatakse kõiki vesinikust ja heeliumist raskemaid elemente metallideks, siis selliseid primitiivseid tähti nimetatakse ka väga metallivaesteks tähtedeks. Sellised tähed on väga haruldased ning peamiselt on neid vaadeldud meie Linnutee galaktikas.

Praeguse arusaama järgi tekivad Linuutee-sarnased galaktikad väiksemate galaktikate ühinemisel. Seega Linnutees vaadeldud ekstreemselt metallivaesed tähed tekkisid algselt kääbusgalaktikates, mis hiljem ühinesid meie galaktikaga. Selle teooria kohaselt peaks selliseid primitiivseid tähti esinema ka teistes meie Linnuteed ümbritsevates kääbusgalaktikates. Viimaste aastate aktiivsed otsingud ei ole senini selliseid tähti Linnutee lähiümbrusest leidnud.

Kasutades uusi ESO VLT spektraalseid vaatlusi ning modelleerides tähe spektreid, õnnestus astronoomidel siiski avastada ekstreemselt metallivaesed tähed neljas Linnutee kääbuskaaslases: Fornaxi, Sculptori, Sextansi ja Carina kääbusgalaktikas. Need avastatud tähed kinnitavad meie arusaama esimeste tähtede ja galaktikate tekkest.

Allikas: No Place to Hide: Missing Primitive Stars Outside Milky Way Uncovered

Märksõnad: , , ,