Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Planeedikolmik koidutaevas

Taavi Tuvikene | 06.10.2009

Varajased ärkajad on hommikuses taevas ilmselt Veenust juba märganud. Veenus särab praegu heledusega -3.8 tähesuurust, olles kaugelt heledam kõigist tähtedest ja ka õhtuses taevas domineerivast Jupiterist, millel heledust “kõigest” -2.5 tähesuurust.

Lähipäevil liituvad Veenusega koidukumas Merkuur ja Saturn ning pakuvad sellega huvitava vaatemängu. Merkuur on juba nädala olnud vaadeldav, paiknedes Veenusest 6-7 kraadi madalamal ja veidi vasakul. Merkuuri suurim eemaldumine Päikesest oli 6. oktoobril ja tasapisi hakkab selle Päikesele lähima planeedi nähtavus jälle halvenema.

Kuid neljapäeva, 8. oktoobri hommikul jõuab Merkuurini Päikese kumast väljuv Saturn, olles Merkuurist vaid 20 kaareminuti kaugusel. See on vähem kui Kuu läbimõõt! Saturn liigub järgnevatel päevadel kõrgemale ja jõuab 13. oktoobri hommikuks Veenuse ligidale, vahekauguseks on siis 35 kaareminutit ehk veidi enam Kuu läbimõõdust. 9.-12. oktoobrini näeb seega kolme planeeti ühes reas: heleduselt kõige nõrgem Saturn Veenuse ja Merkuuri vahel, igal hommikul veidi erinevas asendis.

Merkuur kaob koiduvalgusesse oktoobrikuu teises pooles, kuid enne seda paneb etendusele ilusa punkti Kuu: 16. oktoobri hommikul on planeedikolmiku lähistel vana kuu sirp.

Mis kellaajal peaks taevasse vaatama, et kogu seda vaatemängu näha? Parim aeg on tund kuni 45 minutit enne päikesetõusu, orienteeruvalt kella poole seitsme ja seitsme vahel. Polegi ju nii vara. Kui vaid selget ilma jaguks!

Märksõnad: , ,