Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

2009. aasta täielikust päikesevarjutusest

Helle Jaaniste | 30.07.2009

Täielik päikesevarjutus toimus sel aastal 22. juulil, täisvarju tsoon läks üle Hiina nagu mullugi. Seekord üle Shanghai. Meie grupile anti vaatluskohaks tükike Jinshanwei kenast liivarannast, poolteisetunnise autosõidu kaugusel Shanghaist.

Rannas: Hiinlased olid valmis vastu võtma palju rohkem huvilisi.

Rannas: Hiinlased olid valmis vastu võtma palju rohkem huvilisi.

Kahjuks ei antud meile aga head ilma, oli täitsa pilves. Nii oligi hiinlaste poolt hoolega välja mõõdetud/lindistatud ja sildistatud platsidel rahvast väga vähe.

Rahakamad grupid otsisid omale eelmisel õhtu ilmainfo põhjal paremaid (kaugemaid) vaatluskohti. Aga tegelikult oli ilm sel päeval kogu täisvarju piirkonnas väga halb. Õnnelikke, kel õnnestus 6 minutit Päikese krooni imetleda, oli vist üsna vähe…

Rohkem oli neid, kes sel päeval üldse päikest ei näinud.

Aga meile ta end aeg-ajalt ikka läbi hõredate pilveaukude näitas. Saime päikesesirbi vähenemist (muidugi mitte pidevalt) jälgida peaaegu täisvarju saabumiseni. Võibolla oli ka krooni ajal pilvedes hõredamaid kohti, kuid krooni vähene valgus sellest läbi tungida ei suutnud. Ja mõned minutid pärast täisvarju lõppu hakkas hoopiski üsna tugevalt vihma sadama. Nii me Draakoni käest võidetud Päikese kasvamist ei näinudki.

Kuueminutine pilkane pimedus päise päeva ajal on ka küll elamus, aga …

Imeilus värvidemäng, kroon, briljantsõrmused ja tähed-planeedid jäid seekord meil nägemata.

Aparatuur: AsusEee, LabPro, andurid.

Aparatuur: AsusEee, LabPro, andurid.

Sellel korral olid meil kaasas ka mõõteriistad: EMÜ füüsikalabori arvutipõhine mõõtesüsteem LabPro. Mõõtsime kaht suurust – temperatuuri (anduri tööpiirkond -40 – 135 °C, tundlikkus 0,2°) ning valgustatust (anduri tööpiirkond 0 – 150000 lx, tundlikkus 50 lx). Mõõtmisi plaanisime teha 150 min vältel, esimesest kuni neljanda kontaktini, sagedusega 10 mõõtmist minutis.

Vaatluse rikkus halb ilm. Oli pilves, valgustatuse muutumine sõltus palju pilvkatte tihedusest. Alates 20 minutist hakkas valgustatus vähenema, kiirusega umbes 300 lx/min, viimastel minutitel kuni 500 lx/min. Täisvarju saabumise ajaks kahanes valgustatus 100 luksini, mis oli fotomeetri selle tööpiirkonna korral juba allpool tundlikkuse piirnivood. Mõned minutid pärast täisvarju lõppu katkestas mõõtmised vihmasadu.

Temperatuuri langus oli samuti märgatav: tunni ajaga 32 kraadilt 28 kraadile.

Mõõtmised: Temperatuuri ja valgustatuse muutumine. Mõõtmist alustati esimesest kontaktist (kell 8.23 kohaliku aja järgi).

Mõõtmised: Temperatuuri ja valgustatuse muutumine. Mõõtmist alustati esimesest kontaktist (kell 8.23 kohaliku aja järgi).

Märksõnad: , ,