Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Püstitati uus kosmilise kauguse rekord

Elmo Tempel | 29.04.2009

ESO VLT (Very Large Telescope) kinnitas, et NASA Swift satelliidi poolt leitud gammasähvatus on jälg kõige kaugemast täheplahvatusest, mis senini vaadeldud. Täheplahvatus leidis aset rohkem kui 13 miljardit aastat tagasi, umbes ajal, kui Universum oli ainult 600 miljonit aastat vana.

Kunstniku nägemus gammasähvatusest

Kunstniku nägemus gammasähvatusest

Gammasähvatused (gamma-ray burst, GRB) on võimsad gammakiirguse pursked, mille kestus ulatub vähem kui sekundist kuni mõne minutini. Gammasähvatused on tõenäoliselt seotud massiivsete tähtede plahvatustega, mille tulemusena täht kollapseerub mustaks auguks. Gammasähvatused on ühtlasi ka kõige heledamad ja võimsamad plahvatused Universumis.

Eelmine gammasähvatuse kaugusrekord pärineb 2008 aasta septembrist. Võrreldes sellega on nüüd avastatud gammasähvatus 190 miljonit valgusaastat kaugemal kui eelmine rekord.

Praeguse gammasähvatuse avastamine andis kinnitust sellele, et gammasähvatused lubavad uurida kõige kaugemaid Universumi alasid. Üha uute ja kaugemate gammasähvatuste vaatlemine annab võimaluse uurida kõige esimesi tähti ning teha kindlaks, millal täheteke Universumis alguse sai.

Allikad:

Märksõnad: , ,