Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Astronoomiapilt #90: Virmaliste vaatemäng

31. oktoober 2011

Virmaliste vaatemäng
Klõpsa pildil, et näha seda täissuuruses.

Pilt: Remo Savisaar; tekst: Taavi Tuvikene

Päikese aktiivsus on uue maksimumi eel kasvamas ja sellega käivad kaasas vahetevahel öises taevas veiklevad virmalised. Ööl vastu 25. oktoobrit võis Eestis näha intensiivselt punaseid ja rohelisi virmalisi. Vaatemäng kestis varajaste hommikutundideni, aktiivsuse tipp jäi kella kahe ja poole viie vahele.

Loodusfotograaf Remo Savisaar pildistas virmalisi Tartumaal, olles varem juba sellise vaatemängu jäädvustamiseks sobivad pildistamiskohad välja otsinud. Kui valgusvihud taevasse ilmusid, jäi üle vaid õiges kohas kaamera üles seada ja kaunid pildid kaamerasse püüda.

Juuresolev foto on tehtud kell 04.13 Saadjärve ääres. Pildilt on eemaldatud paar järve vastaskaldal paistnud valgustäppi. Värviliselt veiklevate virmaliste tagant paistab tähistaevas: pildi vasakus servas (madalal) on näha kolme tähte Pegasuse Ruudust, piki foto vasakut serva üles kulgevad Andromeeda tähtkuju heledamad tähed ning punaste virmaliste tagant paistab koguni Andromeeda galaktika. Ülal keskel on näha poolt Kassiopeia kaksisveest.

Vaata lisaks: Virmalised – postitus Remo Savisaare pildiblogis

Märksõnad: