Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Astronoomiapilt #86: Jupiter ja Io

12. september 2011

Jupiter ja Io
Klõpsa pildil, et näha seda täissuuruses.

Pilt: Dzmitry Kananovich; tekst: Taavi Tuvikene

Taas on käes aeg Jupiteri vaadelda ja pildistada: Päikesesüsteemi suurim planeet rühib järjekindlalt vastasseisu poole, paistes üha suurema ja heledamana ning tõustes õhtuti järjest varem. Selleks, et Jupiteri pilvedetaile edukalt pildistada, läheb ennekõike tarvis kiiret ja tundlikku kaamerat, millega jäädvustatud paljudest kaadritest saab töötluse käigus valida kõige teravamad ning need kauniks pildiks kokku monteerida. Samuti on oluline planeedi kõrgus silmapiirist, sest kõrgemal on vähem õhuvirvendusi ja seda selgemini eristuvad arvukad detailid.

Käesolev astronoomiapilt on jäädvustatud Tallinnas 27. augustil 2011 kell 05.04 hommikul ehk tund enne päikesetõusu ja pool tundi enne Jupiteri kulmineerumist. Pildi vasakus servas on Io – Jupiteri neljast suurest kaaslasest planeedile lähim.

Vaata ka postitusi astronoomia foorumis, kus saab näha animatsioone: Jupiter, 2011/08/27 ja Jupiter, 2011/08/28.

Tehnilised andmed: teleskoop TAL-250K (250 mm) suhtelise avaga f/21, kaamera Basler acA640-100gm monochrome CCD (~30 fps, 8 bit), Baaderi RGB CCD-filtrid. Töödeldud programmidega Registax-5 ja MaxIm DL.

Märksõnad: