Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Astronoomiapilt #47: Vana-aastaõhtu kuuvarjutus

4. jaanuar 2010

Vana-aastaõhtu kuuvarjutus
Klõpsa pildil, et näha seda täissuuruses.

Tõnis Eenmäe ja Taavi Tuvikene

Kuidas saaks veel paremini lõpetada Astronoomia Aastat kui mitte astronoomilise sündmusega, mida näeb poolel maakeral? Just nii oligi: vana-aastaõhtul leidis aset osaline kuuvarjutus, mis oli nähtav Euroopas, Aasias, Aafrikas ja Austraalias. Kui vaid pilved ei seganud – aga Tartus ja Tõraveres oli taevas varjutuse ajal selge ja sündmus sai pildile jäädvustatud.

Vasakpoolse foto tegi Tõnis üks minut pärast varjutuse keskmomenti ehk kell 21.23 Tõraveres. Parempoolse foto tegi Taavi 20 minutit hiljem, kell 21.44 Tartus, kui täisvarju lahkumiseni Kuult jäi veel 8 minutit.

Huvitav on ehk veel see, et üks fotodest on saadud digiseebikaga läbi Galileoskoobi pildistades ja teine peegelkaameraga 80-millimeetrise ED-refraktori fookuses. Kas arvad ära, kumb on kumb?

Tehnilised andmed: Stellarvue Nighthawk Next Generation 80 mm f/7, Canon EOS 30D, 1/640 s, ISO 100 (vasakpoolne foto); Galileoskoop, Panasonic LX-1, 1/100 s, f/3.6, ISO 80 (parempoolne foto). RAW-failide töötlus programmiga Adobe Photoshop Lightroom.

Märksõnad: , ,