Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Vaatlusõhtud AHHAA keskuses (2.–3. august 2021)

2. august 2021 kell 23:00 – 3. august 2021 kell 02:00
3. august 2021 kell 23:00 – 4. august 2021 kell 02:00

Augusti alguses on paras aeg meie Päikesesüsteemi suurimate planeetide, gaasihiiglaste Jupiteri ja Saturni vaatlemiseks, kuna need kaks suurt planeeti asuvad sel ajal Maale kõige lähemal, nn vastasseisus, ning on seetõttu nähtavad terve öö. Kui taevaolud peaksid meid soosima, siis saab näha ka mõningaid süvataevaobjekte: täheparvi või mitmiktähti. Hästi vaadeldavad on näiteks Herkulese kerasparv (M13) või kaunis kahevärviline kaksiktäht Albireo (β Cygni). Täpsemalt saab suvise taeva kohta lugeda Tõrva Astronoomiaklubi suvisest ülevaatest: link.

Hiidplaneedid Jupiter ja Saturn Hubble kosmoseteleskoobi vahendusel.

Jupiter ja Saturn Hubble’i kosmoseteleskoobi pildistatuna. Maapealsete teleskoopidega vaadeldes tuleb paraku leppida pisut vähemate detailidega.

Kuna suveaja tõttu on astronoomiline kesköö – koos sellega ka kõige pimedam taevas – umbes kella 1:20 paiku, siis on vastavalt sellele ka vaatluste kellaajad üpris hilised.

Vaatlusõhtutel on võimalik nutitelefonide ja muude pildistavate aparaatidega läbi teleskoobi pilti teha. Peegelkaamerate omanikud saavad kaamerad otse teleskoobi külge kinnitada ja omal käel tõelist astrofotograafiat proovida, teistel sõltub pildikvaliteet stabiilsest käest.

Osalemine tasuta.
Katusele pääseb Newtoni kohviku trepikoja 3. korruselt (jälgige silte maja ustel).

NB! Vaatlused toimuvad vaid selge ilma korral.
Katusel võib olla jahe ja tuuline, riietuge vastavalt.

Märksõnad: ,