Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Üritused (18. detsember 2020)

Vaatlusõhtud AHHAA keskuses (18.–19. detsember 2020)

18. detsember 2020 kell 16:00–19:00
19. detsember 2020 kell 16:00–19:00

AHHAA detsembrikuu vaatlusõhtutel vaatleme õhtutaevas paistvat kasvavat Kuud, Päikesesüsteemi gaasihiide Jupiteri ja Saturni, terve öö ereda tähena säravat punast planeeti Marssi ning kui taevaolud peaksid meid soosima, siis ka mõningaid süvataevaobjekte: täheparvi, udukogusid või hoopis raskestileitavaid planeete Uraani ja Neptuuni.

Marss on praegu Maalt vaatlemiseks soodsas asendis, järgmine sama soodne võimalus seda planeeti näha on umbes 2 aasta pärast. Marsi kohta saab pikemalt lugeda Tõrva astronoomiaklubi artiklist.

Jupiter ja Saturn paistavad Maalt vaadates taevas üksteisele väga lähestikku, kuigi tegelikult lahutab neid teineteisest pea viiekordne Maa ja Päikese vahekaugus. Kõige lähem kohtumine on 21. detsembril, mil AHHAA korraldab samuti vaatlusõhtu, kuid ka 18. ja 19. detsembri vaatlustel on võimalik neid ühekorraga teleskoobis näha.

AHHAA katuselt avanev vaade detsembrikuu vaatlustel. Pilt: Stellarium & Space Engine

AHHAA katuselt avanev vaade detsembrikuu vaatlustel. Pilt: Stellarium & Space Engine

Vaatlusõhtutel on võimalik nutitelefonide ja muude pildistavate aparaatidega teleskoobi vahendusel pilti teha. Peegelkaamerate omanikud saavad kaamerad otse teleskoobi külge kinnitada ja omal käel tõelist astrofotograafiat proovida, teistel sõltub pildikvaliteet stabiilsest käest.

Osalemine tasuta.
Sissepääs keskuse fuajee kaudu, lisainfot saab küsida kassast.

NB! Vaatlused toimuvad vaid selge ilma korral.
Katusel on jahe ja võib-olla tuuline, riietuge vastavalt.