Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Üritused (2. november 2019)

Vaatlusõhtud AHHAA keskuses (2.–3. november 2019)

2. november 2019 kell 17:00–19:00
3. november 2019 kell 17:00–19:00

Novembrikuu vaatlusõhtud toimuvad AHHAA keskuse katusel 2.–3. novembril kell 17:00–19:00. Õhtutaevas saab näha kasvavat Kuud ja gaasihiiglast Saturni. Hiljem õhtul, kui taevas pimeneb, võib näha ka mõningaid süvataevaobjekte, näiteks Lüüra rõngasudu (M57), Andromeeda galaktikat (M31) või kena kahevärvilist kaksiktähte Albireod (β Cygni). Taevas on olemas ka kauged gaasihiiud Uraan ja Neptuun, kuid nende nägemine nõuab samuti head taevast.

Loe pikemalt ka novembrikuu taevaülevaatest!

Taevas 3. novembri õhtul AHHAA keskuse katuselt. Pilt: Stellarium

Taevas 3. novembri õhtul AHHAA keskuse katuselt. Pilt: Stellarium

Vaatlusõhtutel on võimalik nutitelefonide ja muude pildistavate aparaatidega teleskoobi vahendusel pilti teha. Peegelkaamerate omanikud saavad kaamerad otse teleskoobi külge kinnitada ja omal käel tõelist astrofotograafiat proovida, teistel sõltub pildikvaliteet stabiilsest käest.

Osalemine tasuta.
Sissepääs AHHAAsse on peaukse kaudu.

NB! Vaatlused toimuvad vaid selge ilma korral. Katusel on jahe ja võib olla tuuline, seega soe riietus on soovituslik.

Astronoomialoengu “A Universe of Surprises” otseülekanne AHHAA keskuses

2. november 2019 kell 19:00–21:00

2. novembri õhtul kell 19:00 saab AHHAA keskuse planetaariumis vaadata otseülekannet Chicago Adleri planetaariumis toimuvast Kavli planetaariumiloengute seeria ettekandest “Üllatav Universum” (“A Universe of Surprises”). Ettekandjateks on astronoomiadoktorid Chris Lintott ja Laura Trouille. Loengu lühikokkuvõte:

Universum on täis üllatusi, näiteks kummituslikud jäänukid mustade aukude pursetest, kaugete tähtede ümber tiirutavad eksootilised planeedid ning Boyajiani täht – meie galaktika kõige salapärasem täht. Astronoomiadoktorid Chris Lintott ja Laura Trouille kirjeldavad nende ootamatute leidude abil, mida me praegu oma muutlikust Universumist teame ja mida mitte. Nad räägivad, kuidas teadlased üllatustega toime tulevad, mis tunne on arvata, et oled avastanud maavälise elu ning tutvustavad võimalusi, kuidas igaüks meist saab koduseinte vahelt olulisi avastusi teha. Tuleviku teleskoopide abil, mis asuvad taevast pidevalt igal ööl vaatlema, saavad astronoomid esmakordselt ülevaate pidevalt muutumises olevast Universumist. Algamas on parim aeg taevasse vaatamiseks ja üllatuste osaks saamiseks!

NB! Loeng toimub inglise keeles! Pärast loengu lõppu on võimalik eesti ja inglise keeles küsimusi esitada.

Pileteid saab broneerida AHHAA keskuse e-pileti keskkonnast kuni nädal enne sündmust: https://booking.ahhaa.ee/ (hind 4 €) või osta keskusest kohapealt (5 €). Kohtade arv on piiratud!

kavli-fall19-FullDomeSurprises-web&social-assets-partner-Twitter