Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Avastati neli väga punast galaktikat

Rain Kipper | 08.12.2011

Leiti neli galaktikat, mis on väga punased, ehk siis kiirgavad infrapunakiirguses palju rohkem kui nähtava valguse spektripiirkonnas. Praegu ei oska teadlased sellele ühest seletust anda.

4 avastatud galaktikat.

Neli avastatud galaktikat. Kunstniku nägemus Spitzeri kosmoseteleskoobi abiga avastatud galaktikatest. Nende tegelikku välimust saab näha teadusartiklist. Pilt: David A. Aguilar (CfA)

Spitzeri kosmoseteleskoop pildistas lõunataevas nelja galaktikat, mida varasematel ülesvõtetel pole näha. Ka Hubble’i kosmoseteleskoobiga on sama ala uuritud, kuid siis neid ei leitud, kuna teleskoop ei näe nii hästi infrapunast kiirgust. Seega peavad galaktikad kiirgama rohkem soojuskiirugst kui valgust (arvutusete põhjal rohkem kui 60 korda).

Niisugust olukorda võib tekitada suur kogus tolmu, mis asub galaktikates. Tolm hajutab ja neelab rohkem nähtavat valgust, mille tõttu viimane nõrgeneb ning alles jääb infrapunakiirgus. Teine “punandaja” on see, et galaktikad on väga kaugel, ehk Universumi paisumisest tekkiv punanihe on mõjutanud nende värvi. Kolmandaks põhjuseks pakkusid teadlased, et galakika lihtsalt koosnebki paljudest punastest vanadest väikestest tähtedest, mis annavad värvi. Niisuguse lahenduse jaoks peab samuti galaktika kaugel asuma.

Kõik need võimalused on võimalikud, kuid teadlased peavad tõenäolisemaks kolmandat võimalust, kuid ka selle puhul on probleem, et kauges noores Universumis on imelik, kui oleks vanade tähtede kogus niivõrd domineeriv. Avastus on oluline, kuna lubab testida ekstreemsete galaktikate mudeleid ning seega meie arusaamist galaktikatest.

Märksõnad: