Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Globe at Night 2007 – 8-21 märts

Tõnis Eenmäe | 09.03.2007

Sellel aastal toimub teist korda GLOBE programmi poolt korraldatav projekt “Globe at Night“. Projekti käigus määravad astronoomiahuvilised oma elu- või lihtsalt vaatluskohas öötaeva heleduse taset. Taeva heleduse hindamine on sama lihtne kui taevasse vaatamine – nii põhja- kui lõunapoolkeral lihtsalt leitavat Orioni tähtkuju vaadeldes. Vaatluse käigus võrreldakse taevas nähtavat Orioni tähtkuju mõne kaardiga, millel on kujutatud Orion erineva taeva heleduse korral. Oma vaatlustulemusest teatamisel kirjutatakse näiteks – kaart 4 – see iseloomustab antud vaatluskohas kõige nõrgemate veel nähtavate tähtede heledust (kaardil nr. 4 on see neljas tähesuurus). Mida väiksema numbriga kaart, seda heledam taevas – nii saab väga hästi valgusreostuse ulatust hinnata. Vaatlustulemused koos vaatluskoha võimalikult täpsete geograafiliste koordinaatidega ja vaatluse kellaajaga tuleks registreerida internetis Globe at Night projekti andmebaasis, aadressil http://www.globe.gov/globeatnight/report.html

NB! Kuigi GLOBE projekt on suunatud eeskätt kooliõpilastele, ei ole vaatlustest osavõtjate hulk piiratud vaid kooliõpilastega, osa võtma julgustatakse kõiki huvilisi.

Globe at Night projekti poolt pakutud vaatlusjuhendishttp://www.globe.gov/GaN/GaN2007ActivityPacket_Family.pdf on ära toodud inglisekeelne juhend (eestikeelne tõlge on allpool), millest leiate erinevatele taeva heledustele vastavad kaardid ja andmete üles kirjutamise vormi.

Samm sammult…

Otsige õhtutaevast üles Orioni tähtkuju, kel tähistaevas veel väga selge ei ole, leiab kindlasti abi järgnevast pildist (printerile sobiv versioon, mustade tähtedega valgel taustal, on alla laetav aadressilthttp://www.globe.gov/GaN/images/60N_bw.jpg):

Globe at Night 2007

Globe at Night 2007

Võrreldes taevas nähtavat (näites kasutame ülalolevat otsimiskaardi pilti) juhendis leiduvate kaardikestega:

Orion (3)

Orion (3)

Orion (4)

Orion (4)

Orion (5)

Orion (5)

Kõige sarnasem on ülemises reas parempoolne võrdluskaart, millel kujutatud kõige nõrgemate tähtede heledus on 4 tähesuurus, mis on ka mõõtmistulemus.

Geograafiliste koordinaatide (ja ka kellaaja) leidmine on kõige lihtsam GPS-i abil. Piisavalt täpselt saab oma asukohta määrata ka Regio Teedeatlasest, selle esimestel lehekülgedel on ka juhend koordinaatide leidmiseks kaartidelt. Väga täpsed koordinaadid on võimalik leida ka Maaameti kaardiserverist (vt.veebiviidet allpool).

Kui vaatluse ja asukoha andmed olemas, sisestage oma vaatlustulemus Globe at Night andmebaasi (veebiviide esimese lõigu lõpus), teilt küsitakse lisaks mõned küsimused, millele kõigile ei ole kohustust vastata. Vahel võib olla kasulik lisada enda esitatud andmetele paar täpsustavat lauset, ka selleks on võimalus olemas.

Hiljem on tulemusi võimalik vaadata aadressilt http://www.globe.gov/globeatnight/analyze.html. On näha, et 13. märtsiks on Eestis juba vähemalt üks mõõtmine tehtud!

Kuna valgusreostusele lisaks muudab taevast heledamaks ka Kuu, siis on valitud vaatlusprojekti ajavahemikuks 8-21 märts 2007, sel ajal õhtutaevas Kuud näha ei ole. Sellel ajavahemikul võib teha kas ühe või mitu vaatlust, eriti hea oleks teha mitu vaatlust erinevatest vaatluspunktidest (vähemalt 1 kilomeetrit eelmistest vaatluskohtadest eemal). Spetsiifiliselt Eestis pakuvad huvi vaatlused võimalikult paljudest maapiirkondadest, sealhulgas saartel, sest seni ei ole meil arvestatavat ülevaadet valgusreostuse levikust suurematest linnadest kaugemal.

Globe at Night projekti veebilehel on ka väga palju asjalikku lugemist tähesuuruste, Orioni tähtkuju ja ka valgusreostuse kohta. Samast võib leida ka mitmeid interaktiivseid programmikesi, mis aitavad kirjutatut paremini mõista. Paraku on kogu sealne info inglise keeles. Küsimusi ja nende vastuseid võiks vahetada selle artikli kommentaarides või “Vaatleja” foorumis. Head pealehakkamist!

Allpool on ära toodud eesti keelde tõlgitud vaatlusjuhend, mille inglisekeelne versioon koos piirtähesuuruste otsimiskaartidega asub aadressil:http://www.globe.gov/GaN/GaN2007ActivityPacket_Family.pdf

Globe at Night vaatlusjuhend

http://www.globe.gov/globeatnight

8-21 märts 2007

Osa võivad võtta kõik, kes elavad või töötavad mõnes 109. GLOBE projektiga liitunud riigis, nimekirja leiab aadressilt http://www.globe.gov/globeatnight/countries.html (Eesti on liikmesriik).

Õpilasi ja peresid julgustatakse osa võtma ülemaailmsest projektist, mille eesmärgiks on palja silmaga nähtavate tähtede vaatlus ja tulemuste kokku kogumine, mõõtmaks vaatluskoha valgusreostust. Teie panus internetis olevas andmebaasis dokumenteerib öötaeva nähtavust. Otsides tähistaevast üles Orioni tähtkuju ja seda vaadeldes õpivad kogu maailma õpilased, kuidas nende asula välisvalgustus mõjutab valgusreostust.

Vajalikud materjalid:

  • GLOBE at Night juhendid
  • Midagi, millel kirjutada – paber koos alusega
  • Midagi, millega kirjutada – pliiats või pastakas
  • Punase valgusega taskulamp kaartide vaatamiseks, et hoida pimedusega kohanenud silmi. Tavalise taskulambi võib katta pruuni paberkotiga, punase kilega või ka tumepunase õhupalliga. Katte kinnitamiseks vaatluse ajal kasutage kummirõngast.

Ohutus eelkõige!

  • Hinnake, kas Teie õpilased peaksid turvalisuse huvides öiseid vaatlusi tegema järelvalve all. GLOBE projektijuhid soovitavad vaatlusi teha koos õpilastega.
  • Veenduge, et õpilane kannab ilmaga sobivaid rõivaid, mis oleksid sobivad ka öiseks väljas olemiseks (heledat värvi või helkurribadega, ärge unustaga tavalist helkurit!)
  • Kui valite oma vaatluspaigas kõige pimedamat kohta, veenduge, et õpilane ei oleks liiga lähedal liiklusele, rõduservale või mingile muule ohuallikale.

Mitmed vaatlused:

Te võite andmebaasi lisada rohkem kui ühe vaatluse, liikudes esialgsest vaatluskohast vähemalt 1 kilomeetri kaugusele. Ärge unustage leida uue vaatluskoha laius- ja pikkuskraadi. Mitut vaatlust võite teha nii ühe õhtu jooksul kui ka mitmel erineval õhtul ajavahemikus 8-21 märts 2007. a.
Viis lihtsat sammu vaatluseks: http://www.globe.gov/globeatnight/observe.html

  1. Leidke oma vaatluskoha laius- ja pikkuskraad, kasutades mõnda järgnevat meetodit:
    1. Kasutades vaatluskohas GPS-i. Kirjutage üles nii palju koordinaatide kümnendkohti, kui teie seade võimaldab.
    2. Külastage veebilehte http://www.maporama.com/ ning sisestage vaatluskoha postiaadress. Laius- ja pikkuskraadi näidatakse kaardi all.
    3. Topograafiline kaart, Eestis ka näiteks Regio Teedeatlas, Maa-ameti kaardiserver või mõni muu koordinaatidega kaart.
  2. Tund peale päikeseloojangut välja minnes leidke Orioni tähtkuju (u. kella 19-22 vahel)
    1. Määrake vaatluskohas kõige pimedam punkt, kus Orioni tähtkuju suunas on näha kõige rohkem tähti. Kui teie vaatluskohas (kodus) on välisvalgustus, lülitage see välja
    2. Oodake vähemalt 10 minutit, et Teie silmad harjuksid pimedusega
    3. Leidke Orioni tähtkuju taevas. Abivahendiks kasutage vaatluskoha laiuskraadile sobivat Orioni tähtkuju otsimiskaarti (http://www.globe.gov/globeatnight/observe_finder.html).
  3. Sobitage öötaevas nähtav pilt ühe tähesuuruste kaardiga (vt lisalehti)
    1. Valige tähesuuruste kaart, millel kujutatu on kõige sarnasem Teie poolt nähtavale.
    2. Hinnake taeva pilvisust
    3. Täitke vaatlusankeet (vt. Lisalehti)
  4. Esitage oma vaatlustulemused internetis aadressil:http://www.globe.gov/globeatnight/report.html
    1. Teie vaatlus võib olla tehtud ükskõik millal ajavahemikus 8-31 märts 2007.
    2. Tehke vaatlusi ka mõnest teisest kohast!
  5. Võrrelge oma vaatlusi tuhandete teistega üle maailma:http://www.globe.gov/globeatnight/analyze.html

    Kõrgemate laiuskraadide elanikele (üle 50 kraadi põhja- või lõunalaiust):

    Orion on madalal horisondi kohal, seetõttu võib olla parem teha vaatlused ajaliselt lähemal kella 19:00 kui 22:00-le, sest tähtkuju läheb varakult looja.

    Lisainfot jagame ja küsimustele vastame astronoomiaalases veebiajakirjas „Vaatleja“.