Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Esimene spekter ümber kauge tähe tiirlevast planeedist

Taavi Tuvikene | 13.01.2010

Astronoomidel õnnestus esimest korda otseselt registreerida eksoplaneedi spekter, mis on uueks verstapostiks väljaspool Päikesesüsteemi asuvate planeetide uurimisel. Varem on eksoplaneetide spektreid saadud vaid kaudselt, uurides tähelt tulevat valgust planeedi varjutuse ajal ning võrreldes seda väljaspool varjutust mõõdetud spektriga.

Eksoplaneedi HR 8799 c spekter. Allikas: ESO / M. Janson

Eksoplaneedi HR 8799 c spekter. Allikas: ESO / M. Janson

Värskelt avaldatud uurimuses saadi spekter noore tähe HR 8799 ümber tiirlevast hiidplaneedist. Teadaolevalt on tegemist kolmest planeedist koosneva süsteemiga: 7 kuni 10 Jupiteri massiga planeedid tiirlevad ümber ematähe 20 kuni 70 astronoomilise ühiku kaugusel. Täht ise on 1.5 korda Päikesest suurema massiga ning asub meist 130 valgusaasta kaugusel.

Spekter saadi keskmisest planeedist tähisega HR 8799 c, mille mass on ligikaudu 10 Jupiteri massi, temperatuur 1100 kelvinit ja kaugus tähest 38 aü. Vaatlused viidi läbi infrapunases lainealas, kasutades ESO VLT teleskoopi ning adaptiivset optikat, mis kompenseerib Maa atmosfääri virvendusi.

Kuna ematäht on planeedist tuhandeid kordi heledam, siis on spektri saamisel tegemist märkimisväärse tulemusega. Seda võib piltlikult võrrelda küünla uurimisega kahe kilomeetri kauguselt, kui küünla kõrval on pimestavalt hele 300-vatine elektripirn.

Saadud spekter annab tööd teoreetikutele, sest praeguste teoreetiliste mudelitega ei õnnestunud spektris nähtut ära seletada. Samuti loodetakse saada spektrid planeedisüsteemi teistest planeetidest, mis võimaldaks uurida, kuidas planeedisüsteemid, nagu ka meie Päikesesüsteem, tekivad.

Allikad:

Märksõnad: ,