Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Üks hõbe ja kaks pronksi rahvusvaheliselt astronoomiaolümpiaadilt

Tõnis Eenmäe | 30.09.2013

6.-14. septembril 2013 toimus XVIII rahvusvaheline astronoomiaolümpiaad. Seekordne olümpiaad toimus Leedus Dubingai puhkekeskuses (Vilniusest 60 km põhja pool). Oma teadmisi panid proovile 14-18 aastased noored 18 erinevast riigist, võistkondi oli kokku 20 (Venemaa ning Ukraina olid esindatud kahe võistkonnaga: Vene ja Moskva; Ukraina ja Krimm).
astronoomiaolympiaad_leedu2013
Olümpiaad toimus traditsiooniliselt kolmes voorus, mille tulemused liideti. Võisteldi teooriaülesannete lahendamises, astronoomiliste vaatluste andmete praktilises analüüsis ning öötaeva vaatluses teleskoobiga ja ilma. Võrreldes eelmise aastaga, olid küsimused mõnevõrra lihtsamad, see tingis aga väga väikesed vahed tulemustetabelis ning varasemast palju tihedama medalikonkurentsi. Sedavõrd rohkem tunnustust väärivad kõik medalivõitjad.

Eestit esindanud viieliikmeline koondis saavutas märkimisväärse tulemuse:
Carel Kuusk (Tallinna Prantsuse Lütseum) – hõbemedal nooremas vanuserühmas
Kaarel Hänni (Tallinna Prantsuse Lütseum) – pronksmedal nooremas vanuserühmas
Taavet Kalda (Gustav Adolfi Gümnaasium) – pronksmedal vanemas vanuserühmas
Silver Juvanen (Nõo Reaalgümnaasium) – diplom vanemas vanuserühmas
Jaanika Raik (Tallinna Prantsuse Lütseum) – diplom nooremas vanuserühmas

Kokku jagati olümpiaadil 12 kuldmedalit, 19 hõbemedalit, 24 pronksmedalit. Olümpiaadi mõlema astme üldvõitjad olid seekord Venemaalt, nooremas astmes Sergey Zheltoukhov ja vanemas astmes Kirill Grishin.

Eesti koondist juhendasid:
Tiit Sepp (TÜ doktorant, Tartu Observatooriumi teadur) – koondise juht, zürii liige
Tõnis Eenmäe (TÜ doktorant, Tartu Observatooriumi teadur) – koondise juht
Rain Kipper (TÜ doktorant, Tartu Observatooriumi teadur) – vaatleja

Lisaks teadmiste proovilepanekule, oli kõikidel osalejatel võimalus tutvuda Leedu tähtsamate vaatamisväärsuste ja kultuuriga. Külastati Vilniust, Rumšiškėsi vabaõhumuuseumit, etnokosmoloogiamuuseumi ja Leedu põhilist observatooriumi Moletai lähistel ning Dubingai ümbrust. Vast vaatamisväärsustest meeldejäävaim oli Trakai loss.

Rahvusvaheline astronoomia olümpiaad on toimunud alates aastast 1996 ning Eesti on osalenud alates 2004.-ndast aastast, vahele on jäänud vaid 2006. aasta. Eesti õpilaste osalemist rahvusvahelistel olümpiaadidel toetab Haridus- ja Teadusministeerium ning koordineerib Tartu Ülikooli Teaduskool.

Rohkem infot: http://iao2013.org/ (olümpiaadi ametlik koduleht) ja tiit.sepp at ut punkt ee (Tiit Sepp, Eesti koondise juht).

Märksõnad: