Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Avastati uus delta Scuti tüüpi täht

Tartu Observatoorium | 25.05.2010

Taavi Tuvikene Tartu Observatooriumist ja Christiaan Sterken Brüsseli ülikoolist (Vrije Universiteit Brussel) avastasid uue ja mõneti omapärase delta Scuti tüüpi pulseeruva tähe lõunataevast Kiilu tähtkujust. Delta Scuti tähed on A- või varase F-spektriklassi peajada tähed või hiiud, mis pulseeruvad perioodidega umbes 30 minutist 8 tunnini ning amplituudidega alla ühe tähesuuruse. Tegemist on valgete kääbuste järel enim levinud pulseeruvate tähtede tüübiga Linnutees.

Avastatud 12. tähesuuruse täht GSC 08613–02122 asub 10 kaareminuti kaugusel noorest hajusparvest NGC 3293, mis on erakordselt rikas massiivsete beta Cephei tüüpi pulseeruvate tähtede poolest. Uue delta Scuti tähe muutlikkus leiti laia vaateväljaga tehtud NGC 3293 ülesvõtetest. Vaatlused teostati 42-sentimeetrise teleskoobiga Cerro Armazonese observatooriumis Tšiilis ja 1-meetrise teleskoobiga Lõuna-Aafrika observatooriumis (SAAO).

Laia vaateväljaga kaader taevaalast hajusparve NGC 3293 ümbruses. Uuritud täht GSC 08613–02122 asub pildi vasakus servas ja on tähistatud ringiga. Tähed C3 kuni C6 on heleduse mõõtmisel kasutatud võrdlustähed. Ruut märgib SAAO 1-meetrise teleskoobi vaatevälja.

Laia vaateväljaga kaader taevaalast hajusparve NGC 3293 ümbruses. Uuritud täht GSC 08613–02122 asub pildi vasakus servas ja on tähistatud ringiga. Tähed C3 kuni C6 on heleduse mõõtmisel kasutatud võrdlustähed. Ruut märgib SAAO 1-meetrise teleskoobi vaatevälja.

Uuritud täht pulseerub perioodiga ligikaudu 4 tundi ja amplituudiga 0.05 tähesuurust V-filtris, kuid amplituud on ajas muutuv. Muutlikkuse uurimiseks koostasid autorid nn. O–C diagrammi, mis iseloomustab vaadeldud ja arvutatud maksimumide ajahetkede erinevust. O–C diagramm 2007. aasta vaatlustest tõi esile 29.5-päevase perioodi, mille tõenäoliseks põhjuseks on tuiklemine peamisele pulsatsioonisagedusele lähedase sagedusega. Samas on tähe käitumine 2006. ja 2007. aastal olnud erinev, mis nõuaks teistsugust interpretatsiooni. Alternatiivne mehhanism vaadeldud amplituudimuutuste selgitamiseks on teise pulsatsioonimoodi kadumine ja ilmumine teistsuguse faasiga. Sarnaseid amplituudimuutusi on täheldatud jaheda ja kaugelearenenud delta Scuti tähe 4 CVn puhul.

Artikkel: GSC08613-02122, a new delta Scuti star in Carina

Allikas: Avastati uus delta Scuti tüüpi täht (Tartu Observatooriumi teadusuudised)

Märksõnad: , ,