Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Fermi paradoksi lahendus läheneb: Maa-sarnane planeet leitud

Erik Tago | 25.04.2007

Euroopa Lõunaobservatooriumi astronoomid on avastanud esimese Maa-sarnase planeedi väljaspool Päikesesüsteemi. Planeet avastati ESO 3.6 m teleskoobiga Kaalude tähtkujus asuva tähe Gliese 581 juures.

Tähe kaugus on meist vaid 20.5 valgusaastat. Vaatlused lubavad hinnata planeedi läbimõõduks 1,5 Maa läbimõõtu, pinnatemperatuuriks 0 kui 40 kraadi Celsiust. Seega võib seal olla vesi vedelal kujul ning planeet võib olla kaetud kaljude või ookeanidega. See on esimene eksoplaneet, mis on Maaga väga sarnane ja on seepärast kiiresti ristitud “super-Maaks”. Kuigi planeet asub oma ematähele 14 korda lähemal kui Maa ja tema aasta on vaid 13 Maa päeva, asub planeet siiski oma tähe elukõlblikus vööndis, sest Gliese 581 on Päikesest väiksem ja jahedam täht. Gliese 581 on planeediotsijatele juba tuttav, tema ümber on avastatud varem kaks suurema massiga planeeti (15 ja 8 Maa massi).

See avastus tähendab inimkonnale väga palju. Seda pole palju võrrelda näiteks inimese astumisega Kuu pinnale. Inimkonna nii filosoofiliseks kui praktiliseks peaküsimuseks on küsimus: Kas me oleme üksi? Juba aegade algusest on inimkond lootnud ja uskunud sellele eitavat vastust. Esimese kahtleva küsimuse julges küsida Enrico Fermi 1950.ndate aastate alguses: Kus nad siis on? Senised võimalike elu-signaalide otsingud (SETI), mis algasid kümmekond aastat peale Fermi küsimust, pole seni andnud tulemust.

Nüüd on astronoomid lähenenud paradoksile teisest küljest. Selle asemel, et pimesi kombata raadiolainetes kogu taevast, on tänu vaatlustehnika arengule viimase 10 aasta jooksul tekkinud võimalus leida planeete teiste tähtede juures (peale Päikese). Algselt levis teatav pessimism, kuna rohkem kui 200 avastatud planeedi hulgast ei leitud ühtegi Maa taolist, kus võiks vähegi olla tingimusi eluks.

Seepärast võime vastset avastust pidada ülioluliseks. Juba nii lähedase Maa sarnase planeedi olemasolu lubab optimistlikult vastata Fermile: seal nad on, ja osutada Gliese 581 ja tulevikus loodetavasti ka paljude teiste tähtede poole.

Märksõnad: