Avaleht Foorum Ajakiri «Vaatleja» Tähistaevas Maailm Õpik Astronoomia Facebookis Astronoomia Twitteris
None

Teadlastel valmis esimene Ganymedese geoloogiline kaart

Kadri Tinn | 21.02.2014

Ganymedes, Jupiteri jäine suurim kuu on astronoomidele tuntud olnud juba üle 400 aasta. Kui kõige varasemad teleskoobivaatlused näitasid Ganymedest ainult heleda väikese tähena Jupiteri võimsa kujutise kõrval, siis praeguseks teavad teadlased Päikesesüsteemi suurimast kuust palju rohkem, ning nüüd on valminud isegi Ganymedese geoloogiline kaart.
Kaardi koostamise võttis ette Ameerika Ühendriikide Geoloogiateenistus (United States Geologic Survey). Töös kasutati nii Voyageri kosmoseaparaatide andmeid, mis lendasid Ganymedesest mööda 1979. aastal, kui ka hilisema Galileo sondi andmeid, viimane  tiirles Jupiteri ümber ajavahemikus 1995 – 2003.
Ganymedes on väga rikas erinevate geoloogiliste vormide poolest ning Ganymedese geoloogiline kaart illustreerib seda väga hästi. Lisaks aitab kaart kaasa kuu evolutsiooni uurimisele ning võib osutuda kasulikuks ka maavälise elu otsingutel, kuna seda kasutades on võimalik planeerida järgnevaid missioone Ganymedesele.

Vasakul on osa Ganymedese geoloogilisest kaardist, paremal Galileo sondi poolt tehtud vastav foto. Kaardil on vanemad pinnavormid pruunid ja nooremad sinakates toonides. Pilt: USGS Astrogeology Science Center/Wheaton/NASA/JPL-Caltech.

Vasakul on osa Ganymedese geoloogilisest kaardist, paremal Galileo sondi poolt tehtud vastav foto. Kaardil on vanemad pinnavormid pruunid ja nooremad sinakates toonides. Pilt: USGS Astrogeology Science Center/Wheaton/NASA/JPL-Caltech.

Kaardilt saab lihtsalt infot selle kohta, millised pinnavormid on vanemad, millised nooremad ning mis geoloogilisse ajastusse arvatakse erinevate kraatrite tekkaeg jäävat.

Ganymedese geoloogia uurimiseks on piiritletud kolm geoloogilist perioodi, neist varaseim on Gilgameshi periood, sellele järgneb Harpagianuse periood ning kõige hilisem on Nicholsoni periood. Need perioodid erinesid üksteisest pinnavormide tekkimise viiside ja muutuste põhjustajate poolest. Gilgameshi perioodil näiteks tekkisid valdav enamik meteoriidikraatritest, samas Harpagianuse perioodil oli Ganymedesel aktiivne tektooniline tegevus, mis muutis tugevasti kuu pinda. Kõige hilisemal perioodil ei ole aga Ganymedesel märkimisväärset geoloogilist tegevust toimunud.

Järgmine missioon, mis uuriks Ganymedest lähemalt, on Euroopa kosmoseagentuuri JUICE (Jupiter Ice Moon Explorer). Missiooni varaseim võimalik stardiaeg on 2022. aasta ning eesmärgiks on Ganymedese üksikasjalik uurimine. Lisaks tahetakse teha kindlaks, kas Ganymedesel oleks elu võimalik.

JUICE missiooni plaanis on veel kahe teise Jupiteri jäise kaaslase – Europa ja Kallisto uurimine, see võimaldaks kolme jäist maailma paremini võrrelda. Missiooni teaduslikud instrumendid on ESA juba välja valinud ja nende arendamisega tegelevad erinevad meeskonnad üle kogu Euroopa, kaasa löövad ka USA ja Jaapan.

Märksõnad: ,